Halálra ítélik a mumbai merénylőt?

Emberölésben és India elleni háborús cselekményekben találta bűnösnek egy indiai különbíróság hétfőn azt a 22 éves pakisztáni férfit, aki – a vád szerint – egy terrorista kommandó tagjaként részt vett a 166 halálos áldozatot követelő mumbai támadásokban 2008 novemberében. Mohammed Adzsmal Kaszab volt az egyetlen, aki a támadók közül életben maradt. Az ítéletet ma hirdetik ki, a vádlottat halálra is ítélhetik.

„Ez nem egyszerű emberölés volt, hanem háború” – mondta M. L. Tahilijáni bíró az 1522 oldalas bírósági döntés összegzésében. Palaniappan Csidambaram belügyminiszter a tárgyalás után azt mondta újságíróknak, hogy „az ítélet üzenet Pakisztánnak: ne exportálja a terrorizmust Indiába”.

Kaszabot azután fogták el, hogy a mumbai főpályaudvaron felvétel készült róla, amelyen egy AK–47-es rohamkarabély volt nála. A pályaudvaron közel hatvan embert lőttek agyon. Kaszab a merényletek első éjszakáján került rendőrkézre, miután megsebesült. Először beismerte tettét, később azt vallotta, hogy hamisan vádolják. Tíz pakisztáni fegyveres 166 embert ölt meg különböző mumbai helyszíneken, köztük két luxusszállodában és egy zsidó központban a három napon át tartó támadássorozatban. A merényletek miatt Újdelhi megszakította a béketárgyalásokat Pakisztánnal, mondván, hogy Iszlámábádnak először a területén tevékenykedő fegyveres csoportok ellen kell fellépnie. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.