Forró napok Berlinben

Forró hét vár Angela Merkel német kancellárra: hetekig tartó halogatás után a német parlament tegnap megszavazta ugyan, hogy Németország részt vállaljon a görög mentőcsomagban, de a 22,4 milliárd eurós hitelkeretre pénteken még a felsőháznak is rá kell bólintania. Ezután várhatóan újabb össztűz zúdul a kancellárra a német sajtóban: egyrészt azért, mert német adófizetők pénzéből támogatja a görögöket, másrészt, mert sajnálatosan sokáig halogatta ezt a lépést.

Merkel szempontjából roszszabbkor nem is jöhetett volna a görög válság hirtelen elmélyülése: a kereszténydemokrata–liberális koalíció tartományi választások előtt áll, és nincs kizárva, hogy vasárnap búcsút mondhatnak a kormányzásnak Észak-Rajna–Vesztfáliában. A nyugatnémet tartomány általában „kísérleti terep” az országos politika számára, és előrevetíti a szövetségi szavazás eredményeit is.

Nem könnyíti meg Merkel helyzetét Jürgen Rüttgers tartományi miniszterelnök sem, aki alig egy héttel a voksolás előtt ismét gyanús pártfinanszírozási ügyekbe keveredett. Mint a Der Spiegel beszámolt róla, a kormányfő mellett 2005-ben egy „Választók a változásért” nevű szervezet kampányolt, ám ezt a valóságban a CDU hozta létre és finanszírozta. 40 ezer eurót költöttek a választási hirdetésekre, de a párt számviteli jelentéséből ez az összeg rejtélyesen kimaradt, így az ellenzék szerint a CDU megszegte a pártfinanszírozási törvényt.

A kereszténydemokraták természetesen tagadják, hogy jogszerűtlenül jártak volna el, ám februárban már volt egy hasonló, kínos ügyük. Akkor az derült ki , hogy a párt vezetése 6000 eurós „óradíjért” árulta a személyes találkozókat Rüttgersszel: a pénz a pártkasszában landolt. Az ellenzék politikai prostitúciót kiáltott, Rüttgers menesztette is a felelős főtitkárt, de egy héttel a választások előtt már nincs kit kirúgni. A szociáldemokratáknak így nem is kell mást tenniük, csak várni – Rüttgers majd csak lejáratja magát. Bár a CDU ugyan még 38 százalékkal vezet, az SPD alig öt százalékkalmarad le mögöttük. A kormányzó CDU–liberális koalíciónak egyelőre nem biztosított a túlélése. Intő jel, hogy Hannelore Kraft, az SPD kormányfőjelöltje az utóbbi hetekben jelentősen javított pozícióin, és a felmérések szerint vezet Rüttgers előtt.

Máris megkezdődtek a találgatások a koalíciós lehetőségről: egyrészt egy baloldali fordulatról (a szociáldemokraták és a zöldek részvételével), ám szóba kerül a korábban nehezen elképzelhető CDU–zöld szövetség is. Állítólag ennek esélyeit Angela Merkel is feszülten figyeli Berlinből, hiszen 2013-ban – ha a voksok úgy alakulnak – felválthatná a liberális partnert a zöldekkel. A két párt között az utóbbi években érezhető a közeledés, különösen a nagyvárosokban, ám a vidéki választók szemében még mindig egy világ választja el a konzervatívokat az alternatív ökopárttól.

Merkel német kancellár. A legrosszabbkor jött a görög válság
Merkel német kancellár. A legrosszabbkor jött a görög válság
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.