Befutott Kínába Kim Dzsong Il vonata

A dél-koreai kormányzat információi szerint Kínába érkezett Kim Dzsong Il észak-koreai vezető. A jelenleg 68 éves phenjani vezető először utazik külföldre azóta, hogy 2008 augusztusában kisfokú agyvérzést szenvedett.

A „kedves vezető” különvonata hétfő hajnalban futott be a Jalu határfolyó kínai oldalán lévő Tantung (Dandong) határvárosba. A kínai hatóságok előzőleg kiüríttették azt a szállodát, ahonnan rálátás nyílik a két országot összekötő Sino-Koreai Barátság Hídjára.

Kim Dzsong Il az ezredforduló óta négy alkalommal járt Kínában: a kelet-európai rendszerváltások után politikailaggazdaságilag elszigetelődött rezsim szinte egyetlen kereskedelmi partnere a szomszédos ország maradt. Kimnek fokozott külső támogatásra van szüksége a rezsim működőképességének fenntartásához és harmadik fiának „trónörököskénti” elfogadtatásához. Kína a nemzetközi közösséggel együtt pedig azt szeretné elérni, hogy a KNDK mielőbb térjen vissza a pekingi székhelyű hatoldalú tárgyalásokhoz.

A Koreai-félsziget korántsem felhőtlen viszonyait a délkoreai haditengerészet kötelékébe tartozó Cshonan korvett tragédiája is súlyosbítja. A Sárga-tengeren húzódó vitatott határvonal közelében március végén elsüllyedt hadihajó fedélzetén 104 tengerész tartózkodott, közülük 58-at sikerült kimenteni. A szöuli katonai hírszerzés jelentése szerint a hadihajót valószínűsíthetően egy észak-koreai tengeralattjáróról indított torpedó találta el. A KCNA hivatalos phenjani hírügynökség ugyanakkor kategorikusan cáfolta, hogy az országnak bármi köze lenne a hadihajó katasztrófájához.

A sanghaji világkiállítás megnyitóján részt vevő Li Mjong Bak dél-koreai elnök támogatást kért Hu Csin-tao kínai államfőtől a KNDK felelősségre vonásához. Az expó megnyitóján részt vett a phenjani rezsim második embere, a 82 éves Kim Jong Nam is. A szöuli sajtóban közzétett felvételek tanúsága szerint a dél-koreai elnök és az aggastyán phenjani politikus egy légtérben tartózkodott, de nem váltottak szót egymással.

Kim Dzsong Il érkezését nézik dél-koreaiak
Kim Dzsong Il érkezését nézik dél-koreaiak
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.