Amerika segít a három H-soknak

Magyarországra találták ki, de a régióban is elterjedhet a halmozottan hátrányos környezetből származókat segítő amerikai program.

Az angol nyelvű interjú után alig két sarokra jutott a budapesti amerikai nagykövetségtől, amikor megcsörrent Tama Tímea mobiltelefonja. A Wesley János Főiskolán szociális munkás szakon végzett huszonkét éves lány azzal vette fel, biztosan „elbukott” a vizsgán. Annál nagyobb meglepetéssel hallotta az örömhírt: bekerült az USA magyarországi diplomáciai képviselete által indított szakmai képzési programba.

A két hónapos projekttel a halmozottan hátrányos helyzetű diplomások társadalmi-gazdasági integrációját segítik elő. Az intenzív angol nyelvi képzés mellett szakmai tréninget is biztosítanak a két-két kiválasztottnak. Abba is bepillantást nyújtanak, hogyan kell összeállítani egy prezentációt, előadást, melyek a szakmai-üzleti kapcsolatépítés fortélyai. No meg arra, hogy nehéz helyzetekben csak az improvizáció segít. Tama Tímea ötperces angol nyelvű előadásához minden „súgókártyát” kinyomtatott. Az utolsót azonban a printerben felejtette, így örökre az eszébe véste, hogy a gépből kijövő oldalakat az elsőtől az utolsóig ellenőrizni kell.

Amerikai részről a hamarosan harmadik körbe lépő programot nem kifejezetten csak romáknak szánták, de a magyarországi helyzet miatt a „három H-s”, azaz halmozottan hátrányos helyzetű kategóriába döntő részben cigány származásúak esnek. – Számunkra is érdekes tapasztalatot jelent a program, sokat tanulunk a magyarországi roma társadalomról, a roma kultúráról – mondta Aaron L. Feit gazdasági szakdiplomata, az új jelentkezőket váró, némi ösztöndíjat is nyújtó program egyik mentora.

Az angolul Professional Development Fellowship néven futó képzést a budapesti amerikai nagykövetség nemrég egy belső konferencián mutatta be a kelet-közép-európai térségbeli többi USA-misszió, illetve a State Department képviselői előtt. A budapesti brit és kanadai nagykövetség már bekapcsolódott a projektbe. Feit szerint örömmel vennék, ha a gazdasági szférából, cégek részéről is mutatkozna érdeklődés.

A származását büszkén vállaló Tama Tímea nem tagadja: diplomával a zsebében nagyon nehéz elhelyezkednie. Úgy látja, hogy bizonyos amerikai gyakorlat hazai adaptálása, így egyfajta pozitív diszkrimináció sokat segítene különösen a roma származású első generációs értelmiségieknek.

A Vizsoly közeli Korlátról származó lánynak már iskolás kora óta meg kellett küzdenie az előítéletekkel. Főiskolai hallgatóként pedig beleunt abba, hogy amikor elment egy állásinterjúra, látszott a munkaadók arcán, „riasztja őket” a jelentkező barna bőre. Így a telefonban rákérdezett arra, nem baj-e, hogy roma származású, és az átlagosnál sötétebb a bőrszíne. A vonal túlsó végén általában azzal mentették ki magukat: ezt meg kell beszélni a főnökkel, majd visszaszólnak...

A rendkívüli ambíciót és erőt sugárzó Tímea számára elsősorban a pozitív beállítottság, a folyamatos mosolygás tűnt fel az amerikai munkahelyi környezetben. A Korlátról megtett hosszú útért szüleinek is hálás, akik a kilencvenes évek közepe óta munkanélküliek, de minden erejükkel azon voltak, hogy három lánygyermekük tanuljon, és diplomát szerezzen. Bár egyelőre nincs állása, Tama Tímea tíz év múlva politikai pályán látja magát. Kevés szabad idejében is elsősorban értelmes emberekkel szeret beszélgetni. E beszélgetések révén sikerült megszabadulnia radikalizmusától. Attól, hogy a romakérdést csak egyetlen szögből, csőlátással nézze.

Tama Tímea hosszú utat tett meg Korlátról
Tama Tímea hosszú utat tett meg Korlátról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.