Sárga lapot kaphat a mozzarella

Az ár és a szavatossági idő után az olasz háziasszony azt nézi meg a kezébe vett élelmiszeren, hogy honnan származik. A Spanyolországból érkezett epret, a kínai fokhagymát többnyire visszateszi a polcra, és olasz után néz. Ne felejtsd el elolvasni a címkét! Tudjad, mit eszel! A hazait válaszd! – ezt már reklámozni sem kell, az olasz fogyasztót évek óta bombázó nemzeti termékvédő kampányok megtették hatásukat. Az olasz almákon piros szíves matrica mosolyog.

A másban talán nem osztályelső Itália az élelmiszercímkézésben élen jár, és hűen követi a brüsszeli előírásokat. Olaszos gyakorlattal: amikor az EU elrendelte, hogy az olasz piaci kofáknak is a körték közé beszúrt táblán kell jelezniük az áru származását és minőségi kategóriáját, a hazai termékek óriás feliratot kaptak

Ellenzik az olasz EP-képviselők a németek javasolta piros-sárga-zöld színskálás címkézést, ám a zöld-fehér-piros ellen semmi kifogásuk. A parmezánnak ma már hivatalosan nem nevezhető reszelt sajt miatt kirobbant olasz–német háborúnál is nagyobb törhetne ki, ha például a mozzarellára – zsírtartalma miatt – sárga európai pötty kerülne zöld helyett.

A címke létfontosságú a nemzeti termékeket talán még a franciáknál is elszántabban védő Itáliában. Főleg olyan élelmiszereken, mint a több országból eredő olívaolaj. Olaszország diadalként ünnepelte, hogy tavaly végre az összes EU-tagállamban kötelező lett az extra szűz és szűz olajhoz használt olívabogyó származásának részletes feltüntetése. Attól ugyanis még nem olasz az olaj, hogy itáliai az üveg. A címkén fel kell sorolni az üvegbe sajtolt olíva teljes eredetlistáját (amely többsoros lehet a Földközitenger számos országával) és a sajtolás helyszínét is.

Színes helyett a tej pontos származási helyét feltüntető címkét szorgalmazott a napokban az Északi Liga volt római agrárminisztere, Veneto új tartományi elnöke, Luca Zaia. A Venetóban kapható tartós tejhez és tejtermékekhez felhasznált tej háromnegyede külföldi, kelet-közép-európai. Zaia szerint kizárólag az a tejesdoboz, túrókrém vagy joghurt viselheti a „Made in Italy” feliratot, amelyben száz százalék az olasz tej. Itáliában csak ez kapna zöld címkét.

Parmezánsajt egy római üzletben. Vajon mennyi zsírt rejt?
Parmezánsajt egy római üzletben. Vajon mennyi zsírt rejt?
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.