Kiszorítanák az RMDSZ-t a kormányból

Új párt megalakulását jelentették be a hét végén Bukarestben. A Nemzeti Szövetség Románia Haladásáért (UNPR) elnevezésű alakulatot azok a parlamenti képviselők és szenátorok hívták életre, akik Traian Basescu államfő tavaly decemberi választási győzelme, illetve Mircea Geoana szociáldemokrata vezető veresége nyomán elhagyták a Szociáldemokrata Pártot (SZDP) és a Nemzeti Liberális Pártot (NLP), és azóta a kormánykoalíciót támogató függetlenekként folytatják politikai ténykedésüket a román törvényhozásban.

Daniel Constantin, az ellenzékbe szorult Konzervatív Párt (KP) elnöke úgy vélekedett, hogy az UNPR létrehozásának fő célja az, hogy a Romániai Magyar Demokrata Szövetséget (RMDSZ) helyettesítse a háttérből Basescu által irányított Demokrata-Liberális Párttal (D-LP) alkotott koalícióban. „A D-LP, miután eléri azokat a céljait, amelyekhez az RMDSZ-re szüksége volt, ki fogja szorítani a szövetséget a koalícióból, és helyettesíti majd az utolsó politikai erővel, amelyet ilyen módon fog kihasználni” – mondta Constantin, aki szerint a D-LP–RMDSZ-együttműködés megszüntetése érdekében egyre nagyobb nyomás nehezedik Basescuékra.

Fekete-Szabó András, az RMDSZ szenátusi frakcióvezetője ezzel szemben úgy vélte, hogy az UNPR-t majd egy másik párt fogja felszippantani, ahogyan ez az elmúlt években valamennyi újonnan alakult kis párttal történt Romániában. „Nem lesz hosszú életű az új párt” – jelentette ki a magyar szenátor.Ha baloldaliak, akkor a baloldal, ha jobboldaliak, akkor a jobbközép szippantja majd fel az UNPR-t – vélekedett Fekete-Szabó, aki úgy látja, az új alakulatnak több fennmaradási esélye lett volna, ha zöldpártként határozza meg magát.

Az UNPR nagyjából ugyanannyi honatyát tömörít, ahány képviselője és szenátora van az RMDSZ-nek van. A két alakulat koalíciós szerepcseréjéről már korábban is felröppentek hírek Bukarestben, de akkor Emil Boc kormányfő határozottan cáfolta, hogy felrúgnák az RMDSZ-szel kötött koalíciós egyezményt.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.