Nikábban a szaúdi Megasztáron

Hissa Hilal bizonyosan nem csalódott. Bár nem nyerte meg az Egyesült Arab Emirátusokban, a magyar Megasztárhoz hasonló, csak éppen költőket felsorakoztató tévéshow fődíját, de üzenete rengeteg arab nőhöz eljutott. A szaúdi költőnő, aki teljesen elfedve, koromfekete nikábba öltözve jelent meg a tévé képernyőjén, verseiben éles támadást intézett a nők jogait tipró fatvák (vallási iránymutatások), a nők és férfiak keveredését tiltó hitszónokok, és hazája ultraortodox iszlámértelmezése ellen.

A zsűrin egyébként nem múlott: egyhangúan Hilalt nevezték meg győztesként, de a közönség szavazatai alapján végül is csak a harmadik helyet szerezte meg. A négygyermekes anyuka így is több mint 800 ezer dolláros díjat kapott. A győztes kuvaiti költő, Nasszer Al-Adzsami majdnem másfél millió dollárt zsebelt be.

Hissa Hilal persze nagy kockázatot vállalt, amikor országvilág előtt vállalta nézeteit. Azóta számos halálos fenyegetést kapott. „A fatvák szemében láttam a gonoszt, amikor a megengedettet tiltottá facsarták át” –mondta a döntőben, ennyi volt a bűne. A hitszónokok és az öngyilkos merénylők szerinte „barbárok, vakok, akik övként hordják magukon a halált”. A show a hagyományos tartalom és a modern külső jellemzően arab keveréke. Épp a tradicionális tartalom miatt sokkal szélesebb közönséghez jutottak el Hilal szavai, mint egyéb vetélkedők nézőszámai feltételeznének.

A Foreign Policy havilap szerint egyébként Szaúd-Arábiában meglepően élénk vita zajlik a nők szerepéről a társadalomban. A konzervatív, Amerika-barát monarchia által uralt országban a nők nem vezethetnek autót, bizonyos munkáktól eltiltják őket. A dzseddai kereskedelmi kamarában – melynek tagjai között nők is vannak – úgy állapítják meg a nők és a férfiak munkaidejét, hogy még az irodából jövet-menet se találkozhassanak a két nem, egyébként egy helyen dolgozó képviselői. A társadalmi vitát ezzel együtt az amerikai havilap jelentősnek értékeli, hiszen előkészíthet komolyabb társadalmi változást.

Ám a konzervatív hitszónokok féltékenyen őrzik az általuk helyesnek vélt iszlámértelmezést a nők szerepéről. Abdallah király azonban az új, róla elnevezett tudományos egyetemen engedélyezte a koedukált tereket. Az egyetem ugyan 80 kilométerre van a legközelebbi nagyvárostól (tehát senki erkölcseit nem kezdi ki a koedukált iskolatermek látványa), a lépés mégis előremutathatónak tekinthető a sivatagi királyságban. Az iszlamisták vehemensen bírálták a király döntését, amíg Abdallah – eddig szokatlanul határozott fellépéssel a szélsőséges hitszónokokal szemben – eltávolította az őt bíráló hitszónokot az ország legmagasabb vallási testületéből. De talán valami mégis megváltozhat: a rijadi könyvvásáron nők és férfi ak egy légtérben nézelődhettek, s egy külföldi egyetemeket bemutató rendezvényen is keveredhettek a különböző nemű diákok. Az ország politikája egyhamar nem változik meg, de a társadalom átalakulóban van: ezt nemcsak Hilal példája, hanem az egyre több szaúdi lapban megjelenő női publicisták növekvő száma is bizonyítja.

Hissa Hilal a nők jogait védelmezi
Hissa Hilal a nők jogait védelmezi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.