Egyre ijesztőbb az olajfolt mérete

A szennyeződés szétterjedésével párhuzamosan erősödik a felelősség keresése; Obama elnök a fúrótorony felrobbanása után tíz nappal látogatott el a Mexikóiöbölbe.

Az olajfolt terjedése sokkal gyorsabb, mint amekkorára becsülték. Az utóbbi pár napban nagyot változott a mérete – mondta a Mexikói-öbölben bekövetkezett szennyezésről Hans Graber, aMiami Egyetem kutatóközpontjának igazgatója, aki úgy véli: elkerülhetetlen, hogy az egyre ijesztőbb folt a Golf-áramlat segítségével Florida keleti partjai mentén is „felfelé kússzon”. Ez beláthatatlan károkat okozhat, miközben az öbölvidék déli szövetségi államait már így is dollármilliárdos bevételkiesés és az élővilág pusztulása fenyegeti.

– A lényeg az, hogy meg kell állítani a kiömlést – mondta Thad Allen tengernagy, az amerikai parti őrség parancsnoka arra: az eddig hivatalosan közölt napi ötezer hordóhoz képest egyes szakértők szerint akár ötszörös is lehet a szivárgás intenzitása a tíz napja felrobbant, majd elsüllyedt fúrótorony katasztrófája nyomán. Emlékezetes: az értéket egyszer már ezer hordóról felfelé igazították, szintén ötszörösen. Miközben a partok közelében – immár a munka nélkül maradt halászok gyorstalpalón történt „átképzésével” is – kétségbeesetten próbálkoztak a szennyeződés lehalászásával, illetve elégetésével, vasárnap Barack Obama is útba ejtette a térséget. Az elnöki adminisztráció nem is olyan burkoltan bírálta az incidenst –és vele együtt tizenegy olajbányász halálát – előidéző kitermelő platform működtetőjét, a BP olajtársaságot, amiért nem áll a helyzet magaslatán.

A közvélemény ugyanakkor a Fehér Ház és a kormány felelősségét is firtatni kezdte. A belbiztonsági minisztérium csak egy hét elteltével nyilvánította a szennyezést országos jelentőségűnek, Obama pedig szombaton még egy északi egyetemen szónokolt, illetve a fehér házi tudósítóknak adott szokásos éves gálavacsorán kacarászott. – Washingtonban marad a hírességekkel és a médiával,miközben az élővilág és a halászok ragadnak az olajtól?! Nemigen lesz ez hasznára a Fehér Háznak, de a sajtónak sem éppen – érzékeltette Martha Kumar, a Towson Egyetem professzora, hogy Obamának el kell kerülnieGeorge W. Bush öt évvel ezelőtti sorsát. Az akkori elnököt az ugyancsak a déli partokon pusztító Katrina hurrikán mellett a kommunikációs katasztrófa sem kerülte el az adminisztráció rossz fellépése nyomán.

Terjed az olajfolt
Terjed az olajfolt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.