Ahmadinezsad üzen

Megkapta az amerikai vízumot, és vasárnap New Yorkba indult Mahmud Ahmadinezsad iráni elnök, aki a tervek szerint ma szólal fel az 1970-es atomsorompó-egyezmény (NPT) ötévente esedékes felülvizsgálati konferenciáján. Az ENSZ égisze alatt, mintegy 180 ország részvételével zajló fórumon a legtöbb állam legfeljebb miniszteri szinten képviselteti magát – az USA nevében Hillary Clinton mond beszédet.

Teherán nem titkolt célja, hogy „ellopja a show-t”. Ahmadinezsad, akit a pár héttel ezelőtti, washingtoni nukleáris biztonsági csúcsra nem hívtak meg, most ismét nyugati pulpitust kap javaslatai előterjesztésére. Bár sajtókíséretétől az amerikaik megtagadták a beutazóvízumot, a gyakorlat szerint hivatalban lévő államfővel szemben soha nem élnek e jogukkal. Ugyanakkor az „ENSZ-vízum” amerikai „turnéra” alkalmatlan, a manhattani Columbus Circle csomóponttól mért 25 mérföldes körre érvényes.

Ahmadinezsad a teheráni külügyi szóvivő szavaiból következtethetően a jelenlegi atomhatalmakat állítja majd pellengérre azzal, hogy arzenáljukkal veszélybe sodorják a világot, és ismét kinyilvánítja: minden tagállamnak joga van a békés célú nukleáris programhoz. A szombati The Washington Post azt írta: az Egyesült Államok – Ahmadinezsad dörgedelmeire válaszul – példátlan lépésre szánja el magát. Clinton nyilvánosságra hozhatja az amerikai atomarzenál eddig szigorúan államtitokként kezelt mértékét; ezt elemzők mintegy kilencezer nukleáris fegyverre becsülik. Kormányzati illetékesek szerint a szám azt bizonyítja majd, mennyit tett az USA a leszerelésért, amelyre a hidegháború idején megalkotott NPT kötelezi.

Az egy hónaposra tervezett felülvizsgálati fórum időben és témájában is egybevág az ENSZ Biztonsági Tanácsában Irán szankcionálását célzó erőfeszítésekkel, és óhatatlanul hátráltatja azokat. (A BT soros elnöke ráadásul a dosszié fektetésében érdekelt Libanon.) Megfigyelők így legkorábban júniusra teszik már az újabb ENSZ-határozat elfogadását.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.