Jaroslaw indul Lech örökségéért

Emelkedett hangú beszédben jelentette be a lengyel konzervatív jobboldal vezére, hogy indul az elnökválasztáson. Mint mondta, ennyivel tartozik a „hazafias Lengyelországnak” Szmolenszknél meghalt elitjének.

Jaroslaw Kaczynski volt miniszterelnök, a Jog és Igazságosság párt (PiS) vezére hétfőn bejelentette, hogy indul a jú nius 20-i elnökválasztáson. Az elnöki poszt azért üresedett meg, mert április 10-én, máig tisztázatlan okokból földhöz csapódott a lengyel államfő különgépe. A fedélzeten ott volt Lech Kaczynski és felesége, számos állami méltóság, fontos politikus, valamint a hetven évvel ezelőtt a Szmolenszkhez közeli Katynban legyilkolt lengyel tisztek és tisztviselők családtagjai. Jaroslaw Kaczynski beszédében ők voltak a „hazafias Lengyelország elitje”.

A 61 éves politikus jó ideje a lengyel politika nagy manipulátorának és stratégájának számít. Tartósan azonban sem ő, sem az általa képviselt nacionalistakonzervatív eszmerendszer nem tudott a hatalom közelében maradni. A Kaczynski ikrek a korábbi választásokat az erkölcsileg megújult, hazafias „negyedik köztársaság” létrehozása eszméjével nyerték meg.

A hazafiasság az ő esetükben erőteljes német- és oroszellenes retorikát, no meg némi euroszkepticizmust jelentett. A PiS társadalompolitikai szóhasználata elsősorban a perifériára szorult falusi, kisvárosi, bigottan katolikus rétegek ízlését követi.

Az első kommentárok élesen antiliberális, Nyugat-ellenes hangvételű kampányt jósolnak. A voksvadászatot belengi majd a lengyel nemzeti mártíromság mítosza, sőt, lesz sok összeesküvés-elmélet is. Az elhunyt elnök szociológus tanácsadója a Rzeczpospolita című jobboldali lapnak adott tegnapi interjújában azt fejtegette: a szmolenszki tragédia olyan érzelmi tőkét ad a PiS táborának, amelylyel fordíthat jelenlegi gyenge kilátásain. Egyes közvéleménykutatások szerint ma – ellentétben az egy hónappal ezelőtti állapotokkal – a lengyelek többsége úgy véli: Lech Kaczynski jó elnök volt, a média igazságtalanul támadta. Feltehetően erre játszik most a jobboldal. Na és arra, hogy amennyiben a kormányzás és az elnöki palota egyaránt a liberális Polgári Platform kezébe jut, túlhatalma lehet az egyik oldalnak.

Az elnöki posztra Kaczynskin kívül többen is pályáznak. Indul például Andrzej Leppert Önvédelem-vezér is, akit a bíróság elítélt szexuális szolgáltatások kikényszerítéséért. Ringbe száll a liberálisokkal koalícióban kormányzó parasztpárt elnöke, a baloldali SLD pedig elnökét a 36 éves Grzegorz Napieralskit jelölte. Neki ugyan nincs különösebben karakteres politikai arculata, s a párt hívei sem őt helyezték az első helyre, de bíznak benne, hogy a fiatal választókat megnyerve javíthat az SLD esélyein.

Jaroslawmég Lech mögött. A Kaczynski ikrek a varsói érsek 2007-es beiktatási miséjén
Jaroslawmég Lechmögött. A Kaczynski ikrek a varsói érsek 2007-es beiktatási miséjén
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.