Fico szalámizza Slotát

Már a pozsonyi kormányfő sem óhajt hazafias törvényt –csupán az állami jelképekről rendelkező jogszabályt módosítaná.

Robert Fico szlovák miniszterelnök hétfőn rendkívüli kormányülést hívott össze, amelyen saját indítványa alapján javasolta az állami jelképekről rendelkező törvény módosítását. A kabinet jóváhagyta az előterjesztést, erről gyorsított eljárásban akár már ma is dönthet a pozsonyi törvényhozás.

Politikai elemzők egybehangzó véleménye szerint a kormányfő – másfél hónappal a parlamenti választások előtt – ezzel a lépéssel kívánja megakadályozni a Ján Slota vezette Szlovák Nemzeti Párt (SNS) hazafiassági törvénytervezetének az elfogadását. Egyúttal pedig okafogyottá tenni a törvény ellen kibontakozó országos tiltakozó akciókat, különösen a pedagógusok és a diákok mára tervezett tüntetését.

Fico javaslata szerint csupán az állami iskolák épületében helyeznék el a szlovák zászlót, a címert és az alkotmány bevezető mondatait tartalmazó másolatot, nem pedig minden osztályban, ahogy azt az SNS javasolja. A szlovák nacionalista pártvezér elképzeléseivel ellentétben nem hetente, hanem csak a tanév kezdetekor és a végén játszanák el a szlovák himnuszt. A különböző szintű önkormányzatok tanácskozásai előtt viszont minden alkalommal. Lényeges változás az is, hogy az állami alkalmazottaknak mégsem kell hűségesküt tenniük, ahogy Slotáék indítványozták.

Petőcz Kálmán, a huszonöt civil szerveződést tömörítő SzlovákiaiMagyarok Kerekasztalának szóvivője megkeresésünkre elmondta: Fico tervezete ugyan jóval enyhébb a hazafiassági törvénytervezetnél, ám szintén kampánycélokat szolgál. – Iskoláinkból hiányoznak a korszerű segédeszközök, a megfelelő tankönyvek, a pedagógusok bére továbbra is megalázóan alacsony. A kormány mindezeket a súlyos hiányosságokat nemzeti lobogókkal és más, hazafiasnak álcázott eszközökkel igyekszik eltussolni –nyilatkozta lapunknak a pozsonyi politológus, Szlovákia volt genfi ENSZ-nagykövete.

A szlovák külügyminiszter szerint Pozsony jószomszédi párbeszédet vár el a jövőbeni Fideszkormánytól. Miroslav Lajcák azt mondta: Szlovákia kész, hogy az új magyar kormány kinevezése után azonnal elkezdje a párbeszédet. (MTI)

Robert Fico több fronton manőverez
Robert Fico több fronton manőverez
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.