Érvek is süllyedtek a fúrótoronnyal

A mexikói-öböli katasztrófa kellemetlenül esik egybe a tengeri olajkitermelés bővítésére tett lépésekkel.

Bár Mary Landry ellentengernagy, az amerikai parti őrség helyi parancsnoka a hét végén már azt közölte, „nagyon súlyos” a szivárgás a Mexikói-öbölben felrobbant, majd el is süllyedt olajfúró torony katasztrófája nyomán, Amerika nem mondható idegesnek. A hétfői The New York Times például a tizenegyedik oldal alján hozza a „sztorit”, és mintegy megnyugtatóan hozzáteszi: az olajnak a jelenlegi ütem – napi 42 ezer gallon, körülbelül 159 ezer liter – mellett 262 napig kellene még ömlenie a vízbe ahhoz, hogy elérje az eddigi legnagyobb itteni katasztrófa, az Exxon Valdez tankhajó 1989-es szennyezésének szintjét. (A The Washington Post beérte „mínuszos” rövidhírrel, egy platformra helyezve a magyarországi választások második fordulójával.)

Tűzoltóhajókkal ismindhiába próbálkoztak a Deepwater Horizon nevű tengeri olajfúró állomásnál
Tűzoltóhajókkal ismindhiába próbálkoztak a Deepwater Horizon nevű tengeri olajfúró állomásnál

Szakemberek szerint – két különböző módszerrel – akár egy nap alatt, legrosszabb esetben pedig három hónap alatt meg tudják állítani a nyersolaj tengerbe ömlését. A szövetségi intézkedési tervet csütörtökön hagyta jóvá a Barack Obama elnök irodájában ülésező válságstáb. Az egyelőre 33 mérföld széles olajfolt eltüntetéséért a BP társaság, a kitermelő platform bérlője felelős. Elpusztult állatokról egyelőre nem tudni, de Doug Helton, a kármentést koordináló halbiológus szerint ebben változás lesz, ha nem tudják leállítani az ömlést. A folt Louisiana partjai felé, északi irányban „úszik”, és három nap múlva érheti el a partokat.

Obamának, illetve egyes szövetségi államoknak is rosszkor jött az egyelőre ismeretlen okból bekövetkezett katasztrófa, amelyben minden bizonynyal tizenegy olajbányász is életét vesztette. A Fehér Ház nemrég döntött a tengeri olaj- és gázkitermelés kiterjesztéséről. A fő érv – a külső energiafüggőség csökkentése mellett – éppen az volt, hogy a kitermelő platformok biztonságosabbak lettek az utóbbi évtizedekben. „Az olajkitermelés nagy hazugsága” – írta a The Tampa Tribuneannak nyomán, hogy számos államban, így Floridában és Louisianában helyi hatáskörben a partoktól pár mérföldre is engedélyeznék a kitermelést. Obama terve ezt legközelebb ötven mérföldre engedi meg – éppen annyira, amekkora távolságban a mostani katasztrófa bekövetkezett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.