Izraeli gesztus a Hamasznak

Izrael engedélyezte, hogy területén keresztül szállítsák kórházba a Hamasz palesztin radikális mozgalom egyik miniszterének lányát. Izraeli közlés szerint a Gázai övezet belügyminiszterének lánya hároméves és súlyos beteg, ezért kellett Jordániába vinni orvosi kezelésre. Nabil Sarif jordániai tájékoztatási államminiszter viszont azt mondta: a lány a húszas éveiben jár, már gyógyulófélben van, és 48 órán belül elhagyhatja a néhai Husszein királyról elnevezett ammáni kórházat – írta az MTI.

A lányt előbb egy izraeli kórházba vitték, majd onnan jordániai helikopterrel szállították Ammánba. Ahhoz, hogy Izrael területére léphessen, különleges engedélyre volt szükség, amelyet Ehud Barak izraeli védelmi miniszter II. Abdalláh jordániai király közbenjárására adottmeg. A lányt eddig a Gázai övezetben a Jordánia által felállított tábori kórházban látták el.

Izrael blokád alatt tartja a Gázai övezetet azóta, hogy a Hamasz 2007 nyarán átvette a terület feletti ellenőrzést, kiűzve onnan a Mahmud Abbasz palesztin elnökhöz hű erőket. A mintegy 360 négyzetkilométernyi területen majdnem másfél millió palesztin nyomorog.

Animációs rövidfilmet tett közzé vasárnap az interneten a Hamasz palesztin mozgalom. A klippel több száz palesztin fogoly elengedésére akarják rávenni Izraelt, cserébe Gilád Salit izraeli tizedesért. A háromperces rajzfilmen Salit apja egy néptelen városban bolyong. Az utcai óriásplakátokon az izraeli politikusok ígéretei olvashatók arról, hogy kiszabadítják a fiát a Hamasz fogságából. A férfi végül egy izraeli zászlóval letakart koporsóban kapja vissza a fiát. A klip egy héber nyelvű felirattal zárul: „Még van remény”. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.