Amerikai kivégzés: A sortüzet, legyenek szívesek!

Tizennégy év után most először kénytelen felújítani az USA Utah szövetségi állama egy – stílusosan szólva – kihalásra ítélt kivégzési gyakorlatot: a 49 éves Ronnie Lee Gardner ragaszkodott hozzá, hogy négy golyót lőjenek a szívébe.

– A sortüzet, legyenek szívesek! – mondta a visszaeső gyilkos a bírónak, aki júniusra tűzte ki a végrehajtás időpontját. Az elmúlt negyedszázadot a siralomházban töltő Gardner a ma már országszerte szokványos halálos méreginjekciót is választhatta volna. Szerinte azonban a kivégzőosztag sokkal egyszerűbben működik, és „nincs tévedés”.

1996-ban, a legutóbbi ilyen utahi kivégzésnél az elítéltre hat méterről, öt fegyverből lőttek, négy éleslőszert a szívébe, az ötödik pedig vaktöltény volt. Várhatóan Gardner sorsa is ez lesz: egy székre kötözve, csuklyával a fején ül majd, mellkasára pedig a ruhájától eltérő színű foltot varrnak „céltáblának”. Fellebbezési lehetőségei már kimerülőben vannak.

Az USA az utolsó fejlett demokrácia a világban, ahol ma is dívik a kivégzés. Ötven állama közül harminchétben szabható ki halálbüntetés. Utah az egyetlen, ahol választható a sortűz, de már csak 2004 előtti elítélteknek, mint Gardner. Az 1990-es években Amerika megszabadult a gázkamrától és az akasztástól is, így a fecskendős ítéletvégrehajtások sorát elvétve szakítja csak meg egy villamosszékes kivégzés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.