Hazaküldték Artyomot, mindenki rá figyel

Égő házat rajzolt, és mindenkinek el akarta mesélni, hogy felgyújtja az otthonunkat, amikor mindnyájan odabent leszünk. Félteni kezdtük a biztonságunkat. Borzalmas volt – emlékszik „fogadott” nagymamája az Egyesült Államokban örökbeadott, majd fél év múltán visszaküldött orosz kisfiúra. A nyolcéves Artyom Szaveljev viselkedésével amerikai mostohaanyja sem volt megelégedve, ezért néhány hónap múltán egyszerűen visszapostázta Oroszországba.

Artyom egyedül repülte át az óceánt, egy hátizsákkal és örökbefogadója lemondónyilatkozatával. Torry Ann Hansen azt írta, nem engedheti, hogy az életét a magatartászavaros gyerek tönkretegye.

Artyom életének addigi nyolc éve az orosz Távol-Keleten telt: alkoholista anyjától két éve vették el a hatóságok, majd – egyéb hozzátartozó hiányában – a Vlagyivosztokhoz közeli Partyizanszk város árvaházában helyezték el. A Világszervezet a Szülőkért és Gyerekekért (World Association for Parents and Children) programjának segítségével innen fogadta őt örökbe a 27 éves ápolónő. Négynapnyi ismerkedés után, két hónap alatt lezajlott az adoptálás, és Artyom Szaveljev amerikai állampolgár lett Justin Hansen néven. A fiúnak tetszett Amerika, különösen az ételek; hat hónap alatt megtanult angolul, az orosz nyelvet pedig csaknem teljesen elfelejtette.

Hazatérése óta az orosz és a nemzetközi sajtó vigyázó szemei előtt zajlik Artyom sorsa. Pavel Asztahov, a gyermekek jogaiért felelős elnöki megbízott csaknem mindennap sajtótájékoztatót tart a jelenleg pszichológusok által vizsgált kisfiú állapotáról. Az orosz és amerikai külügyminisztérium eközben az örökbefogadások szabályozását sürgeti.

Az USA-ban és az alacsony születésszámú, fejlett nyugateurópai országokban is szívesen látottak az orosz gyerekek. A kilencvenes évek óta 80 ezren kerültek külföldre, a felüket az Egyesült Államokba adták örökbe. Németországban egy időben a hírességek körében valóságos divathullámot indított el az oroszországi adoptálás. Patrick Lindner népszerű énekes és Günther Jauch német tévésztár (a Legyen ön is milliomos! házigazdája) után a volt német kancellár, Gerhard Schröder fogadta örökbe a hároméves Viktóriát, majd két évvel később Gregor fiát egy szentpétervári árvaházból.

Oroszországban állandóan 200 ezer körül mozog az árvaházakban elhelyezett gyermekek száma. Évente körülbelül 100 ezer gyereket vesznek állami gondozásba és ugyanenynyit adnak örökbe új szülőknek. Artyom esete annyiban számít rendkívülinek, hogy a megnyugtató befejezés borítékolva van: a fiú hamarosan tapasztalt, megbízható nevelőszülőkre talál egy moszkvai diplomatacsaládban.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.