Leragadtak Obama születésénél

Az USA két szövetségi államának törvényhozása is nekiveselkedett, hogy jogszabályt alkosson Barack Obama elnök születési anyakönyvi kivonata ügyében. Mégpedig ellenkező céllal.

Arizona parlamentjének alsóháza szerdán arról döntött, hogy aki elnökjelöltként az államban a szavazólapra akar kerülni, mutassa be az okmányt. A masszívan demokrata Hawaii – ahol Obama született – ellenben arra készült: ugyancsak törvénnyel tagadja meg a további, immár elég unalmas kérelmeket az igazolás kiadására.

A nyugvópontját évek óta el nem érő ügy tétje, hogy lehetne-e Obama egyáltalán az Egyesült Államok elnöke. Külföldön születettek ugyanis nem nyerhetik el a hivatalt.

Egy friss felmérés szerint az amerikaiak 58 százaléka úgy véli: a Fehér Ház lakója az USA-ban látta meg a napvilágot, míg egyötödük szerint külföldön. A hawaii illetékesek által hitelesített dokumentumot, amely szerint Obama 1961. augusztus 4-én, Honoluluban született, Robert Gibbs fehér házi szóvivő az internetre is feltette beszkennelve. De, mint mondja, az „őrült internetes álhírek” továbbra is makacsul tartják magukat.

Egy csütörtöki online hozzászólás szerzője abban kételkedik, hogy Obama anyja – 18 évesen – miként kezdhette meg tanulmányait nem sokkal a honolului szülés után az ország másik csücskében, Washington állam egyetemén. Annyi viszont kétségtelen: ha Stanley Ann Dunham ugyanott, de két évvel korábban hozza világra a fiát, Obama ma nem lehetne amerikai elnök. Hawaii ugyanis 1959 augusztusa előtt még nem volt szövetségi állam.

Amúgy Obama 2008-as versenytársa, John McCain sem szokványos helyen született. Az elnöknél negyedszázaddal korábban, a panamai csatornaövezet egy amerikai haditengerészeti bázisán látta meg a napvilágot, tengerésztiszt fiaként.

Gyermekkori fotó Barack Obamáról
Gyermekkori fotó Barack Obamáról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.