Busz, vonat és hadihajó szállítja az utasokat

Egy autóbaleset miatt két órát kellett várakoznunk, így lekéstük a péntek délutáni gépet Szófiából. Mivel a 24 órával későbbi járat, amelyre átfoglaltuk a jegyet, bizonytalan volt, a húsz-egynéhány órás vonatutat választottuk, Belgrádon keresztül – mesélte lapunknak élményeit Kovács Viola. – Utólag kiderült, hogy jól döntöttünk. Életemben először kipróbáltam a hálókocsit, és végül „csak” 16 órával később értem haza, mint terveztem – mondta. Rákos Gabi, egy hazai egyetem munkatársa már nem volt ilyen szerencsés: csütörtökön repült volna haza Közép-Angliából. Néhány napos kényszerű várakozás után végül vonattal indult Luton repülőterére, ahol egy hazai busztársaság járatára szálltak fel hétfő éjjel. Ezzel megpróbáltatásai nem értek véget, hiszen csaknem 26 órás buszút várt rájuk.

Külsős munkatársunk, Willin Tóth Kornélia Genfben ragadt, ő jobb híján meghosszabbítja utazását. Mint mondta, a Swiss légitársaság korrektül tájékoztatta a járattörlés előtt és azt követően is. Ugyanakkor, mivel sem busz-, sem pedig vonatjegyet nem lehet kapni, csak egy hétre előre, néhány napot még vár, hátha normalizálódik a légi helyzet.

Tokiói tudósítónk szerint körülbelül egytucatnyi magyar kért segítséget hazánk tokiói nagykövetségétől, mivel törölték járatukat. Seprényi Gábor helyettes konzul a Népszabadság kérdésére elmondta, hogy sokan csak a reptéren szembesülnek a járattörléssel, így további megkeresésekre számítanak. A szigetországban rekedt magyarok számára hazánk nagykövetsége japán nyelvi segítséggel szolgál, a honlapjukra pedig olcsó szállásokkal kapcsolatos információt helyeztek el. A nagykövet úgy döntött, hogy megnyitja a hivatalos célra fenntartott vendéglakást, de két diplomata már be is fogadott néhány magyart saját otthonába. Ha ennél is többen jelentkeznek, akkor a nagykövetség a Magyarországgal jó kapcsolatot ápoló egyetemek kollégiumaitól kér segítséget. Seprényi szerint a légitársaságok tájékoztatása alapján akár másfél hétig is eltarthat a Japánban rekedtek hazaszállítása Európába. Tízezer is lehet ugyanis a Japánban ragadt európaiak száma. Nekik azért is igyekezniük kell, mert a jövő hét második felében ünnepnapok sorozata kezdődik a szigetországban, amikor hagyományosan több millió japán választja a külföldi kikapcsolódást, a járatokra pedig szinte minden jegy elfogyott.

Nagy-Britannia már hadihajóit is bevetette, hogy hazaszállítsa külföldön rekedt polgárait – jelentette londoni tudósítónk.A múlt hét csütörtöke óta tartó légtérzár már nemzeti katasztrófának számít: megoldására vasárnap este, majd hétfőn összeült a Cobra, azaz a kabinet rendkívüli esetekre létrehozott bizottsága. Két és fél héttel a választások előtt Gordon Brown kormányfő vette a kezébe az irányítást. A külföldön rekedt, különböző becslések szerint 150-250 ezer brit között rengeteg pedagógus van, akiknek távolmaradása súlyos fennakadásokat okoz a háromhetes tavaszi szünet után hétfőn megkezdődött tanításban. A szigetország földrajzi adottságai folytán virág-, gyümölcsés zöldségellátási fennakadásokra is számítani kell.

Brown megbeszélést folytatott José Luis Rodríguez Zapatero spanyol kormányfővel, aki felajánlotta, hogy igénybe vehetik a spanyol repülőtereket a külföldön rekedt és Madridba, illetve más városokba irányított britek hazaszállítására. Brown hétfőn a Királyi Haditengerészet három hajóját is bevetette az egyre frusztráltabb „száműzöttek” megsegítésére. A brit kormány autóbuszokkal és vasúti szerelvényekkel a La Manche csatorna valamelyik kikötőjéhez szállítja az Egyesült Államokból, Afrikából és Ázsiából átrepített utasokat.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.