A rács mögött sem árt egy tolmács

Brazíliai álomnyaralásából tartott hazafelé Michael Walton 2003 nyarán. A brit asztalosnak Portugáliában kellett átszállnia a London felé tartó repülőgépre – ám erre már nem került sor, mert a biztonságiak félrehívták, és egyik feladott csomagját kinyittatták vele. Ebben kokainnal teli zacskókat találtak, ezért a férfit kábítószer-csempészettel vádolták meg.

Walton az egyike azoknak, akiket a Fair Trials International (FTI) nevű civil szervezet segít. A brit FTI olyan, határokon átnyúló büntetőügyekben nyújt jogi segítséget, amelyekben feltételezhetően sérültek a vádlottak tisztességes eljáráshoz való jogai.

Van, aki börtönbe kerül, pedig eleinte a vádat sem érti
Van, aki börtönbe kerül, pedig eleinte a vádat sem érti

Tagadta Walton, hogy ő tette a kokaint a csomagjába, amelyet már széttúrva látott viszont Portugáliában. Az FTI szerint Walton az első bírósági meghallgatás előtt 50 órán át nem aludt, kirendelt ügyvédjével pedig csak öt percet beszélhetett – volna, ha valaki tolmácsol neki. Mivel a meghallgatáson sem fordított senki, a vádakat sem értette, és ezeket tagadni sem tudta. 2006-ban szabadult a börtönből.

Az FTI háromszáz ügyben segít európai vádlottakat. A brit Andrew Symeou-t azzal vádolják, hogy 2007-ben egy görögországi szórakozóhelyen lelökött valakit a színpadról, aki két nappal később meghalt. A rendőrség Symeou-t vádolja – annak ellenére, hogy a szemtanúk szerint egy magas, szőke, borotvált fi atalember a tettes, aki fekete pólót viselt. Symeou barna hajú, akkoriban szakállas volt, és aznap este bizonyíthatóan sárga ingben volt. Az FTI szerint a rendőrség koholt vádak alapján tartóztatta le.

A svéd Rick Downes krétai lakását 2005-ben kutatta át a rendőrség, a számítógépét lefoglalták. A programozó állítólag gyógyszereket ajánlott megvételre e-mailben. A rendőrség által bemutatott leveleket azonban nem ő küldte. Kihallgatásánál ügyvéd nem volt jelen –majd aláírattak vele egy görög nyelvű dokumentumot, amelyből egy szót sem értett.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.