Rock helyett gépfegyverropogás Szomáliában

Nem sugároznak többé zenét a szomáliai rádióadók, mert az országot uraló egyik szélsőséges iszlamista fegyveres csoport ezt megtiltotta. A Hizbul-Iszlám szerint a zene ellentétes a vallás tanításaival. Tíznapos határidőt adtak a rendelkezés végrehajtására, a rádiók azonban napokon belül teljesítették a kérést.

Szomáliában nagyon népszerű a nyugati zene, és a 17 éve tartó anarchia ellenére saját popés rapzenekarai is vannak. Nem csak ők tűntek most el az éterből: újra fel kell venni az eredetileg zenés reklámokat, és a műsorok közti néhány másodperces dallamok sem maradhatnak. – Átvezetésként gépfegyverropogást, járművek zaját vagy madárcsiripelést használunk – mondta a BBC-nek Abdulahi Yasin Jama, a Tusmo rádió programigazgatója.

A rádióadók félnek, hogy a zenetilalom miatt hallgatókat és hirdetőket veszítenek, azonban nem mernek ellenkezni a fegyveres csoporttal. A Hizbul-Iszlám törvényei szerint akár végtagok amputálása is lehet annak a büntetése, aki nem engedelmeskedik utasításaiknak. Szomáliának közel két évtizede nincs működő kormánya. Az ország nagy részét iszlamista fegyveresek uralják. Az Afrikai Unió fegyveresei által támogatott átmeneti kormány csupán a főváros, Mogadishu egyharmadát ellenőrzi. A tizenöt rádióadóból kettő van ezen a kis területen: a kormány és az ENSZ rádiója. Ők továbbra is sugározhatnak zenét. Helyszíni jelentések szerint már eddig megfigyelhető volt, hogy a kormányterületen még az autórádiójukat bömböltető gépkocsivezetők is lejjebb vették a hangerőt, ha átértek az iszlamista csoportok felügyelte kerületekbe.

A zenetilalom mögött a vallási fanatizmus mellett a két legnagyobb iszlamista fegyveres csoport vetélkedése is állhat. A Hizbul-Iszlámnak ugyan több támogatója van, mint az al-Shababnak, ez utóbbi szervezet azonban sokkal erősebb és jobban szervezett. Ez a csoport az általa felügyelt területeken már bevezette az iszlám törvénykezés, a saria legszigorúbb formáját. A zenét és a mozit ők is iszlámellenesnek tartják, a rádióban csupán vallásos előadásokat sugároznak. – A Hizbul-Iszlám ezzel a lépéssel azt üzeni az embereknek, hogy ugyanolyan erős, mint az al-Shabab. Ellenfelének pedig azt, hogy ugyanolyan politikai nézeteket vallanak – mondta a BBC-nek egy Londonban élő szomáliai újságíró, Ridwan Haji Abdiwali.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.