Már az elnökválasztásra készül Lengyelország

Államfők sokasága jelezte:részt vesznek a lengyel elnöki házaspár szombati gyászszertartásán. Eközben a lengyelek tízezrei állnak sort, hogy elhelyezzék búcsúcsokraikat az államfői palotában lévő ravatalnál. A temetés azonban nem nélkülözi a politikai felhangokat sem.

Immár eldőlt, hogy a Kaczynski házaspár koporsóit a krakkói királyi vár, a Wawel katedrálisában, a lengyel királyok között helyezik el. A döntést a család hozta Stanislaw Dziwisz krakkói bíboros-érsekkel egyetértésben. A döntés sokakat megdöbbentett, számosan, köztük tekintélyes politikusok, társadalmi személyiségek rosszallásukat fejezik ki. Állítólag azért nem a varsói Powazki temetőt választották, mert ott temették el Boleslaw Bierutot, a lengyel kommunista államfőt is. A döntés ellen tiltakozva Krakkóban sokan az utcára mentek: a királyokkal egyenlő lett volna? –állt az egyik feliraton. Dziwisz érsek azzal is indokolta döntését, hogy ezzel a lengyelek nemzeti egységének visszaállítását szeretné segíteni. Kérdés, hogy ez ilyen irányba hat-e? A koporsókat feltehetően vonattal szállítják Krakkóba, ahol a temetés és újabb gyászszertartás vasárnap lesz. Az egyhetes nemzeti gyászt ezért egy nappal meghosszabbították.

A liberális Polgári Platformhoz tartozó ideiglenes államfő az ellenzékre bízta az elnökválasztás időpontjának meghatározását, ami egyébként az ő joga. A lengyel sajtó úgy tudja, hogy a választást június 20-án tartják. Az időpont hivatalos megjelölése után kezdődhet az ajánló aláírások gyűjtése. Először ezer aláírást kell felmutatni, amely a jelölőbizottság regisztrációjához kell, majd rá két héttel százezer ajánló aláírással állíthatnak elnökjelöltet. A jobboldali körökben az elnök ikertestvérének, Jaroslawnak a jelölését szorgalmazzák. A baloldal megosztott, jelöltje is van bőven. Eddig legesélyesebbnek a most ideiglenes államfővé lett jobboldali liberális Bronislaw Komorowski számított.

Tuskminiszterelnökéshelyettese, Pawlak a ravatalnál
Tuskminiszterelnökéshelyettese, Pawlak a ravatalnál
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.