Az LMP német szemmel: Érettebb zöld a magyar

A magyar parlamenti választások pozitív meglepetéssel is szolgáltak Ralf Fücks számára. A német zöldekhez közel álló Heinrich Böll Alapítvány társelnöke nem titkolt örömmel fogadta a Lehet Más a Politika (LMP) sikerét. Különösen azt, hogy az önmagát ökológiai indíttatásúként meghatározó, az emberi és polgári jogokért kiálló párt főleg a nagyvárosokban ért el magas, gyakran két számjegyű eredményeket.

Fücks lapunknak nyilatkozva azt mondta, hogy a kelet-közép-európai régióban Szlovákiában, Csehországban, illetve Horvátországban is jó eséllyel pályázhatnak a polgárjogokat az ökológiai gondolkodással kombináló zöldpártok. Bár az LMP sikere jelentős részben a speciális magyar helyethez – a baloldal összeomlásához,a liberális párt eltűnéséhez, a „politikai kínálat” közepén keletkezett vákuumhoz – köthető, Schiffer András és társainak sikere jelzésértékű lehet a kelet-közép-európai régióban.

– A „magyar zöldmodellt” természetesen nem lehet más országokba átültetni, de jól látható: húsz évvel az egykori kommunista blokkban lezajlott rendszerváltások után felnőtt egy olyan urbánus, európai gondolkodású, a világra nyitott generáció, amely tudatosan túl akar lépni a posztkommunista baloldal és a nemzeti-konzervatív jobboldal között húzódó ideológiai árkokon – hangoztatta Fücks, aki 1996 óta irányítja a Nobel-díjas német író nevét viselő politikai alapítványt.

Az ötvenkilenc éves, zöldpárti politikus kérdésünkre elmondta, az LMP kapcsolatot keresett mind a németországi, mind az európai zöldekkel. Elsősorban gyakorlati-stratégiai tanácsokkal segítették Schifferéket, anyagi támogatást mindössze egy nyári akadémia megrendezéhez nyújtottak.

A német zöldek komoly szimpátiával kísérik az LMP tevékenységét, de a Lehet Más a Politikát egyelőre nem tekintik „testvérpártnak”. – Érdemes lesz leülni és megbeszélni, merre akar továbbmenni az LMP – tette hozzá Fücks, aki a német zöldek pragmatista szárnyának képviselőjeként az ökológiai pártot nem tekinti baloldali blokkpártnak.

A legtöbb érintkezési pont változatlanul a sokáig természetes szövetségesnek számító szociáldemokratákkal áll fent, Fücks mégis annak a felfogásnak a híve, hogy program-közösség esetén a polgári erőkkel, így akár a korábbi ideológiai ősellenséggel, a kereszténydemokratákkal is koalícióra lehet lépni.

A zöldekhez 1982-ben csatlakozott, a hetvenes években a kommunista körökben is megfordult Fücks szerint az LMP teljesen más helyzetből indul, mint annak idején az amerikai atomrakéták és az NSZK-beli nukleáris erőművek ellen fellépő aktivisták. – Az új kelet-közép-európai generáció sokkal érettebb, mint amilyenek annak idején mi voltunk, és remélhetőleg nem ismétlik meg a hibáinkat. Rengeteg kerülővel tanultuk meg: a parlamenti politizálás nemcsak folyamatos bírálatot, hanem konstruktív ellenzékiséget és bizony kompromisszumkészséget is jelent – tette hozzá végül Fücks.

Ralf Fücks
Ralf Fücks
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.