A Manasz légibázis miatt is fáj Amerika feje

Roza Otunbajeva, a de facto kirgiz vezető azt nyilatkozta: automatikusan meghosszabbítják az amerikaiak jogát a számukra kulcsfontosságú Manasz légibázis használatára.

A politikai válságba sodródott középázsiai ország nem kis fejfájást okoz Washingtonnak. Robert Blake, a térségért felelős amerikai külügyi államtitkár Biskekben azt mondta: az USA támogatja az átmeneti vezetést az alkotmánymódosításban és a demokratikus választások kiírásában. Ugyanakkor hírek szerint Otunbajeva környezetében és külföldről is bírálják Amerikát, amiért túlságosan szemet hunyt botcsinálta szövetségese, a megdöntött elnök, Kurmanbek Bakijev politikája felett. Martha Brill Olcott, a Carnegie Alapítvány térségszakértője – lapunknak is megküldött elemzésében – arra figyelmezteti az Obamaadminisztrációt, hogy ne kössön háttéralkut, ugyanis semmit nem nyerhet vele, ha a válságkezelés kikerül a többoldalú diplomácia kontextusából.

Ennek keretében Ján Kubis ENSZ-különmegbízott és – kazah soros elnökséggel – az EBESZ egyeztet jelenleg. Blake mindenesetre megerősítette, hogy semmilyen kapcsolatot nem tartanak Bakijevvel, aki egyébként a minap interjúban „tálalt ki” a The New York Timesnak.

Amerikai külügyi illetékesek nem fogadták a Washingtonba érkezett kirgiz küldöttséget sem, amelyben a megdöntött elnök fia, Makszim is helyet kapott.

Az Egyesült Államok meszsze legfontosabb érdekeltsége a volt szovjet tagköztársaságban a fővároshoz közeli Manasz légibázis, amely logisztikailag kulcsfontosságú az afganisztáni műveletekhez. A légi utántöltő képességeket tekintve csak nőtt a jelentősége az Obamaféle csapaterősítéssel. Ám egy, az USA képviselőháza nemzetbiztonsági albizottságában folyó vizsgálat közvetett célja annak feltárása, hogy a Pentagon alvállalkozói szerződéssel nem Bakijev, illetve az előző, még a 2005-ös tulipános forradalom során megdöntött államfő, Aszkar Akajev családját stafíroztae ki. Akajevékkel szemben Bakijev maga is táplált ilyen vádakat. A vizsgálat fókuszában egy tisztázatlan tulajdonosi körű –ám Otunbajeva környezete szerintMakszim Bakijevhez köthető – londoni cég, a Red Star Enterprises áll. Ez a vállalat jelenti a kapcsot az amerikai hadseregnek a türkmén és az azeri finomítói kapacitáshoz, és több mint 700 millió dollárt kasszírozott már a Pentagontól.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.