Ki a maffiózókkal a templomból!

Rendőrök kísérték Szűz Mária és Krisztus szobrát Calabriában. Egy héttel késett a húsvéti körmenet, miután a püspök megtiltotta, hogy a maffia tagjai részt vegyenek benne. Az olasz egyház nem először lép fel a szervezett bűnözés ellen.

„Maffiózók nem emelhetik vállukra szentjeinket!” – a calabriai püspök, Luigi Renzo, húsvéti körlevélben szólította fel egyházmegyéje 131 plébánosát, hogy a szertartásokról tiltsák ki a szervezett bűnözés tagjait. A maffiózókat a falvakban mindenki látásból is ismeri. Saját asztaluk van a főtér éttermében, a körmeneteken a pap mögött ők mennek az első sorban. Ők veszik vállukra a húsvéti passiójátékon Szűz Mária és Krisztus szobrát. A ’Ndrangheta szervezet ezzel is hatalmát mutatja az általa ellenőrzött terület felett.

Végrehajtotta a püspöki tiltást a háromezer lakosú Sant’Onofrio körmenetét rendező Szent Rózsafüzér Testvériség vezetője, Michele Virdó. Büntetlen előéletű fiatalokra cserélte le az eddigi szoborhordozókat. A ’Ndrangheta fegyverrel válaszolt: Virdó lakása ajtaját szitává lőtték. A húsvéti szombat esti körmenet elmaradt, a héten pótolták be rendőri kísérettel.

„Térjetek meg!” – mondta Renzo püspök, aki szerint a lövések Sant’Onofrión ejtettek sebet, de valami legalább elkezdődött. „Éreztetni kell, az állam jelen van. A bűnözők kisebbsége nem félemlítheti meg a calabriaiak becsületes többségét” – hangoztatta a tartomány frissen megválasztott elnöke, Giuseppe Scopelliti.

Egyedül Sant’Onofrio lakosai húzták a szájukat: ki hallott már több mint hét nappal később feltámadt Krisztusról?

„Az egyház eddig gyenge volt amaffiával szemben, eljött a fordulat ideje” – kommentálta a szicíliai Mazzara del Vallo püspöke, Domenico Mogavero az olasz püspöki karnak Dél-Itáliáról kiadott pásztori dokumentumát. Ez célként a szervezett bűnözés elleni küzdelmet jelöli meg. „Ahol a maffia gyilkol, tartsunk sztrájkot, szüntessük be a szertartásokat. Véget kell vetni annak a közhitnek, hogy az egyetlen járható út a maffiáé” – mondta Agrigento püspöke, Francesco Montenegro, aki a római kormány bevándorlást szigorító intézkedései miatt karácsonykor nem tette a betlehembe a háromkirályok szobrát. „A kormány nem engedte be őket az országba” – táblával magyarázta döntését.

Az olasz egyház nem először hallatja hangját: ’93-as szicíliai látogatásán II. János Pál ökölbe szorított kézzel kiáltotta a maffiózó gyilkosoknak: „Térjetek meg! Isten ítélete nem késik soká!” Négy hónappal később otthona ajtajában lőtték le a palermói maffianegyed, a Brancaccio papját, Pino Pugliesit. Életfogytiglanra ítélt gyilkosa, Gaspare Spatuzza teológiát tanul cellájában. Templomból egyébként Itáliában utoljára a kommunistákat tiltották ki: Palermo püspöke 1947-ben.

„Egyház = maffia = állam” felirat egy olaszországi templom falán
„Egyház = maffia = állam” felirat egy olaszországi templom falán
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.