'Csináld magad' társadalmat építenének a brit konzervatívok

A közvélemény-kutatásokban vezető ellenzéki brit párt az állami beavatkozás helyett nagyobb teret biztosítana az egyéni kezdeményezéseknek.

Jelképesen egy szebb napokat látott, de több mint negyedszázada használaton kívül álló, modernizációjára váró műemlék épületben, a Battersea Villanyerőműben ismertette David Cameron a Konzervatív Párt választási programját. (A villanyerőmű a Pink Floyd zenekar Animals című albumának borítóján is látható.) A London városképét meghatározó ipari relikvia fontos marginális választókerületben helyezkedik el.

Az ellenzék 43 éves vezetője által bemutatott 130 oldalas dokumentum tényleges választási lehetőséget kínál a szavazóknak. Ellentétben a Munkáspárt programjával, amely –már csak a világméretű gazdasági válság tapasztalatai alapján is – döntő szerepet szán az államnak, a toryk az egyéneknek nyújtanának érdemibb beleszólást életük, ügyeik irányításába. Az „ambiciózusnak és optimistának” szánt választási program szerint a polgárok maguk választhatnák meg rendőrfőkapitányukat, megvétózhatják az önkormányzati adóemeléseket, és a lakosság ötszázalékos támogatása esetén bármilyen helyi ügyben népszavazást rendezhetnek. A Konzervatív Párt hagyományos kék színében megjelent kemény kötéses dokumentum előszavában Cameron hangsúlyozza is, hogy a szigetország „csak akkor tud megfelelni a gazdasági, társadalmi és politikai kihívásoknak, ha a britek összetartanak és együttműködnek”.

A program vokscsalogató elemei közül említést igényel, hogy a konzervatívok nem vezetnék be a társadalombiztosítási hozzájárulás egyszázalékos emelését 2011 áprilisában. Az ezzel kieső hatmilliárd fontos költségvetési bevételt állítólag más forrásokból tudják pótolni. Az egymillió alacsony jövedelmű dolgozó kivételével 2011-ben egy évre befagyasztják a közszféra munkatársainak fizetését, öt százalékkal keresnek majd kevesebbet a miniszterek, öt évig nem kapnak fizetésemelést. A jelenleg 650 fős alsóház képviselőinek száma tíz százalékkal csökken.

A középosztály számára különösen vonzó az örökösödési adó küszöbének egymillió fontra való emelése, illetve a társasági adó csökkentése. Főleg a fiatalokon segít, hogy az ingatlanlétra első fokára felkapaszkodó vásárlók körében 250 ezer fontra emelkedik az átírási költségfizetési kötelezettség alsó határa. A pártok közötti vetélkedés egyik fő színterén, az egészségügyben nagyobb szabadságot kapnának a páciensek egészségügyi szolgáltatójuk kiválasztásában, maguk kezelhetnék klinikai nyilvántartásukat, és új, független, illetve önkéntes szereplőkkel bővülne az ellátás.

A külpolitika új eleme egy Nemzetbiztonsági Tanács felállítása és javaslat az ENSZ Biztonsági Tanácsának bővítésére Németországgal, Indiával, Japánnal és Braziliával. Ha a lisszaboni szerződésről viszszamenőleg már nem is, hasonló, a hatalom átruházásával járó EU­reformprogramok nagy­ britanniai bevezetéséről népszavazás döntene. A program nem említi, de a The Times napilap úgy értesült, hogy az Európai Néppárt reményei szerint David Cameron visszatér a jobbközép centrumba. Ennek keretében rendszeresen cserélhetne eszmét Angela Merkellel és Nicolas Sarkozyvel – ahelyett, hogy a kevésbé befolyásos Európai Konzervatívok és Reformerek (MDF, lengyel Jog és Igazságosság Pártja stb.) között foglalna helyet.

David Cameron és felesége a villanyerőműben
David Cameron és felesége a villanyerőműben
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.