Szombaton temetik Lech Kaczynskit

Szombaton temetik a szmolenszki tragédia áldozatait Varsóban. A szerencsétlenség okozta sokk után ismét jelentkezett a lengyel politika megosztottsága.

Sikerült Moszkvában azonosítani Maria Kaczynska holttestét, s az elnök feleségét ma már Varsóba szállítják. Eközben folyik a többi áldozat azonosítása. A baleset olyan szörnyű volt, hogy a maradványok nagy részét csak DNS-ük alapján képesek azonosítani. Lassítja az eljárást, hogy a Moszkvába érkezett hozzátartozók egy része nem hajlandó megnézni a holttesteket. – A látvány iszonyú –mondta Ewa Kopacz egészségügyi miniszter a helyszínen. A temetés szombaton lesz, a halottakat a varsói Pilsudski téren ravatalozzák fel, közvetlenül az Ismeretlen katona sírjánál. Ez a belvárosi tér az elmúlt évtizedekben már többször töltött be hasonló drámai szerepet. Úgy tudni, hogy a Kaczynski testvérek édesanyját, akit kórházban ápolnak, nem értesítették még a tragédiáról.

Eközben a lengyel társadalom és közélet a veszteség mértékét próbálja felmérni. Egybehangzó a vélemény, hogy utoljára akkor érte ilyen veszteség a nemzetet, amikor 1943 júliusában Gibraltárnál repülőgépszerencsétlenségben (merényletben?) meghalt Wladyslaw Sikorski tábornok, az emigráns kormány feje. A tragédia súlyát érzékeli a világ: egy sor szomszédos ország rendelt el nemzeti gyászt a tragédia miatt, s több államfőt is várnak a temetésre. Dmitrij Medvegyev orosz elnök és Barack Obama amerikai elnök is bejelentette, hogy Varsóba utazik. Magyarországot Sólyom László államfő és Bajnai Gordon miniszterelnök képviseli.

Az oroszok baráti és együttérző gesztusait a lengyel társadalom nagy része elismeréssel fogadja, úgy érzik, hogy alkalom van végre a megbékélésre. Az orosz televízió ismét bemutatja Andrzej Wajda rendező Katyn című filmjét.

Zavaró körülmények persze vannak. Jaroslaw Kaczynski, az elhunyt ikerfivére, aki a jobboldali-nacionalista Jog és Igazságosság (PiS) vezetője, elhárította, hogy találkozzék Vlagyimir Putyinnal, aki részvétét kívánta kifejezni. A PiS egyik képviselője, Artur Górski pedig azzal vádolja Moszkvát, hogy meg akarta akadályozni Lech Kaczynski megjelenését a katyni emlékhelyen, és ezért próbálták ellentmondásos utasításokkal elterelni a gépet egy távolabbi repülőtérre.

A tragédia okait illetően is egyre több hír lát napvilágot. A reptéri források szerint az elnöki különgép pilótái oroszul beszéltek a légi irányítással, de nagyon valószínű, hogy nem értették jól a nyelvet. Más források szerint semmi jel nem mutat arra, hogy a személyzet az államfő határozott utasítására próbálkozott a landolással negyedszerre is a sűrű ködben. Egyelőre semmi sem utal arra, hogy nyomást gyakoroltak volna a Lech Ka czyn ski elnököt szállító gép pilótáira: a rossz idő ellenére is szálljanak le – közölte hétfőn Andrzej Seremet lengyel főügyész. – A vizsgálat jelenlegi állása szerint nincsen erre utaló információ – mondta a főügyész.

Eddig két fekete dobozt vizsgáltak meg az orosz és a lengyel szakértők. Műszaki hibának nem találták nyomát. A gép régi volt, de műszereit nemrég lecserélték.

Találgatások láttak napvilágot arról, hogy a szmolenszki tragédia amiatt következett be, mert Kaczynski elnök vagy a gépen utazó valamelyik magas rangú politikus nyomást gyakorolt a pilótára, hogy a rossz látási viszonyok ellenére ismét kísérleje meg a leszállást. Nem először történt volna ilyesmi: a grúz–orosz háború kitörése után csupán néhány nappal, 2008. augusztus 12-én Lech Kaczynski a lengyel kormánygépen utazott az észt, a lett és a litván elnökkel együtt. Úticéljuk az azerbajdzsáni Ganji repülőtér volt, az úttal pedig szolidaritásukat akarták kifejezni Mik hail Szaakasvili grúz elnökkel. Repülés közben a lengyel elnök egyik munkatársa szólt a pilótának: repüljenek egyenesen Tbiliszibe.

Grzegorz Pietruczuk ezredes rádión konzultált ezredparancsnokával, majd megtagadta a parancsot. Ekkor maga az elnök lépett be a pilótafülkébe, és utasította arra, hogy változtassa meg az úticélt, ő azonban továbbra sem engedelmeskedett. Mint később elmondta: háborús zóna felé kellett volna repülnie, a gép jöveteléről ráadásul sem a grúzok, sem az oroszok nem tudtak, és a tbiliszi repülőteret sem ismerte. A repülőgép az eredeti tervnek megfelelően Azerbajdzsánban landolt, a pilótát pedig hadbíróság elé állították. A vizsgálat végén azonban felmentették, visszatérhetett a kormánygép pilótafülkéjébe és kitüntetést is kapott, amiért a gép 74 utasának biztonságát tartotta szem előtt. (Munkatársunktól)

Munkások emlékeznek az áldozatokra  a gdanski hajógyárban
Munkások emlékeznek az áldozatokra a gdanski hajógyárban
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.