Blair szelleme a Labour programjában

A parlament „felmosási” időszakának végeztével teljes gőzre kapcsolt a május 6-i választást megelőző kampány. A 13 éve kormányon lévő Munkáspárt nem tervez adóemelést.

A legsürgősebbnek tekintett, már benyújtott törvényjavaslatok véglegesítésével, azaz a „felmosással” tegnap bezárta kapuit a westminsteri parlament. Ezzel újabb lendületet kapott a választási kampány.

Hétfőn bemutatta választási programját a Munkáspárt, melyet kedden a Konzervatív Párt, szerdán a Liberális Demokraták statútumának ismertetése követ. Csütörtök este a brit demokrácia történetében először kerül sor nyilvános élő tévévitára a három nagy párt vezetője között. Három egymást követő héten az ITV, a Sky News, majd a BBC ad lehetőséget Gordon Brownnak, David Cameronnak és Nick Cleggnek, hogy meggyőzze a sok millió tévénézőt: pártja a legalkalmasabb a kormányalakításra. Az egyenként másfél órás műsorok sorrendben a fontos belpolitikai, nemzetközi, végül a gazdasági témákat járják körül. Politikai megfigyelők szerint az adások jelentősen megváltoztathatják a választói szándékokat. A tévéviták ténye is bizonyítja, hogy a brit politikát is elérte az amerikai elnökválasztás szelleme, amennyiben a korábbinál nagyobb szerepet kap a pártvezetők személyisége, karizmája, – vagy annak hiánya. A Munkáspárt nyomtatásban száz oldalra rúgó választási programját Ed Miliband környezetvédelmi miniszter vetette papírra és Gordon Brown miniszterelnök ismertette. A statútum „mindenki számára egyenlő, tisztességes jövőt” ígér, és érezhető visszatérést jelent ahhoz a politikához, mellyel Tony Blair 1997-ben vonzóvá tette a New Labourt a középosztály szemében. A program középpontjában a közszolgáltatások színvonalának megőrzése áll. Hatalmon maradása esetén a Munkáspárt minden egyes kórházat kivonna a központi kormányzat felelőssége alól, és a helyi önkormányzatokra, közösségekre bízná irányításukat. Mind a betegellátásra, mind az oktatásra és a közrendre is vonatkozik, hogy amennyiben egy kórház, tanintézet, illetve egy rendőr-főkapitányság tevékenysége nem bizonyul hatékonynak, az egy testvérintézmény kezébe kerülhet. Az egészségüggyel kapcsolatos ígéret, hogy a jövőben a rákbetegek első családorvosi vizsgálatát követő egy héten belül el kell végezni a szükséges teszteket. A vonzó ígéretek közé tartozik, hogy az apák az eddigi két héttel szemben négy hétig maradhatnak otthon fizetett szülési szabadságon.

Brown és aMunkáspárt ígéretet tett arra, hogy a következő öt évben nem hajt végre adóemelést, és nem terjeszti ki a jelenleg 17,5 százalékos áfát a jelenleg ez alól mentességet élvező könyvekre, gyermekruhákra és élelmiszerre. A párt kiemelt figyelmet kíván szentelni a hosszú távon munkanélküliek elhelyezésének, és emeli a minimálbért. A bevándorlással kapcsolatos aggodalmakat enyhítheti, hogy a közszolgáltatások területén alkalmazott külföldieknek meg kell felelniük egy angolnyelv-vizsgán.

Három héttel a választások előtt a befolyásos világhálós YouGov közvélemény-kutató legfrissebb pollja szerint a Konzervatív Párt 37 százalékon, a Munkáspárt 31 százalékon áll, a Liberális Demokraták pedig 20 százalékos népszerűséget élveznek. Ez azt jelentené, hogy az új parlamentben a toryk alkotnák a legnépesebb frakciót 287 képviselővel, ám 39 helyük hiányozna a 326 fős többséghez.

Gordon Brown és felesége gyárlátogatáson – Magasabb fokozatba kapcsolt a brit kampány
Gordon Brown és felesége gyárlátogatáson – Magasabb fokozatba kapcsolt a brit kampány
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.