Az Alapjogi Charta dióhéjban – egyelőre prózában

1. Méltóság Minden embernek joga van az élethez. Senkit sem lehet halálra ítélni vagy kivégezni. Tiszteletben kell tartani az emberi lények szaporítási célú klónozásának tilalmát. Tilos emberi lényekkel kereskedni. Senkit sem lehet kínzásnak, embertelen vagy megalázó bánásmódnak alávetni.

2. Szabadságok Mindenkinek joga van ahhoz, hogy magán- és családi életét tiszteletben tartsák. Mindenkinek joga van a rá vonatkozó személyes adatok védelméhez. Mindenkinek joga van a gondolat-, a lelkiismeret- és a vallásszabadsághoz, a véleménynyilvánítás szabadságához. A tömegtájékoztatás szabadságát és sokszínűségét tiszteletben kell tartani.

3. Egyenlőség Tilos minden megkülönböztetés, különösen a nem, faj, szín, etnikai származás, nyelv, vallás, nemzeti kisebbséghez tartozás, vagyoni helyzet, fogyatékosság, kor vagy szexuális irányultság alapján történő megkülönböztetés. A nők és férfiak közötti egyenlőséget minden területen, így a munkavégzés és a díjazás területén is biztosítani kell.

4. Szolidaritás Minden munkavállalónak joga van az indokolatlan elbocsátással szembeni védelemhez. Minden munkavállalónak joga van az egészségét, biztonságát és méltóságát tiszteletben tartó munkafeltételekhez. Tilos a gyermekek foglalkoztatása.

5. A polgárok jogai Minden uniós polgár választásra jogosult és választható a lakóhelye szerinti tagállam európai parlamenti, illetve helyhatósági választásain – ugyanolyan feltételekkel, mint az adott tagország állampolgárai. Mindenkinek lehetősége van arra, hogy az Európai Unió hivatalos nyelveinek valamelyikén írásban forduljon az EU intézményeihez, és ugyanazon a nyelven kapjon választ. Minden uniós polgárnak joga van a tagállamok területén való szabad mozgáshoz és tartózkodáshoz.

6. Igazságszolgáltatás Mindenkinek joga van arra, hogy az ügyét független és pártatlan bíróság tisztességesen, nyilvánosan és ésszerű időn belül tárgyalja. Mindenkinek biztosítani kell a lehetőséget védelem igénybevételéhez. Minden gyanúsított személyt mindaddig ártatlannak kell vélelmezni, amíg bűnöségét meg nem állapították. A büntetések súlyossága nem lehet aránytalan a bűncselekményhez mérten.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.