A maffia állhat az olaszországi magyar bűnügy mögött

A hatóságok szerint prostitúció áll a húsvétvasárnap négy magyar által elkövetett gyermekrablás mögött, még akkor is, ha a túszejtők és a gyermek édesanyjának verziója messze eltér egymástól.

Majdnem egy hét elteltével még mindig nehezen rekonstruálható, mi történt húsvétvasárnap Riminiben. Az Adria-parti üdülőhely rendőrségének segélyszámára este 19.50 perckor utcai hívás érkezett: spanyol szavakat kiabáló nő kért segítséget. Mint kiderült, egy 28 éves magyar fiatalasszony volt, akinek elrabolták a gyermekét. Tolmács segítségével személyleírást és rendszámot adott, a járőrkocsik pedig végipásztázták a várost, és húsz perc alatt megtalálták azt a magyar rendszámú furgont, amelyben négy magyar fogva tartotta az asszony egyéves gyerekét. – Amikor a rendőrök körbevették őket, nem álltak ellent, a gyereknek pedig nem esett bántódása – számolt be a Népszabadságnak a rimini rendőrség bűnüldözési osztályának helyettes vezetője, Luciano Baglioni nyomozó. Cáfolta azt a korábbi értesülést, hogy a gyermeket anyjától elragadó két férfira és két nőre egy szállodái szobában törtek rá.

Az olasz hírügynökség eredeti beszámolója szerint a négy magyar hozta magával Olaszországba az anyát, gyermekét és a nő 29 éves élettársát, kecsegtető állásajánlattal. A kezdeti megállapodás az volt, hogy az utazásért fejenként 100 eurót fizetnek. Riminibe megérkezve a négy magyar további 300 eurót követelt az édesanyától, akinél nem volt ennyi pénz, erre elvették tőle a gyerekét: „Ha nem fizetsz, nem tértek élve haza!” Az anya kétségbeesett kiáltásaira a járókelők figyeltek fel, ők segítettek neki tárcsázni a rendőrséget.

Baglioni nyomozó teljesen mást hallott az első rendőrségi kihallgatáson. Pont fordítva történt. Az anya hoztamagával négy magyar honfitársát Riminibe jó állást kínálva nekik. A furgon az anya korábbi férjének a járműve, és a négy magyar is az exférj ismerőse. Amikor megérkeztek, a pénz nélküli magyarok kölcsönt kértek tőle szállásra és ételre. Az anya nemet mondott, ők pedig elvitték a gyereket. – Majd a férjed küld pénzt a gyerekért cserébe! – mondták neki. Baglioni szerint a magyarok meggyőződése, hogy nem követtek el emberrablást. – Fel sem fogják, mit tettek –állítja az olasz rendőr.

Az előzetes letartóztatásban levő négy magyar szerdán jelent meg Rimini nyomozási bírája előtt. Tagadták a vádakat, és azt állítják, hogy az anya bízta rájuk gyermekét, mivel Rimini utcáin prostituáltatta magát, és a másik két nőt is erre akarta rávenni.

– Az emberrablást semmi sem támasztja alá – nyilatkozta lapunknak a négy magyar védelmére kirendelt ügyvéd, Miriam Tacconi, aki azon dolgozik, hogy a bíró felülvizsgálja az emberrablás vádját, mert ezzel a négy magyar 25–30 év börtönt kockáztat. A bíró időt kért a részletek tisztázására, addig a magyarok börtönben maradnak.

– Kiszámíthatatlan, mennyit kell várni. Az biztos, hogy a magyarok ügyét Riminiből áthelyezik a bolognai bíróságra – hangsúlyozta az ügyvédnő, hozzátéve, hogy védencei roma származásúak. Egy magyar vidéki városból indultak Riminibe. A 20 és a 43 éves nő Forli börtönébe került, a 33 és a 37 éves férfi Rimini fegyintézetébe. Magyar konzuli segítséget egyelőre nem kértek. Bíróságimeghallgatásuk zárt ajtók mögött zajlott. Az anya, gyermeke és élettársa vasárnap óta védett helyen tartózkodik, és nemcsak azért, mivel nem volt pénzük a hazautazásra. A hatóságok féltik őket, de nem a letartóztatottak bosszújától. A rendőrség az emberkereskedelemben és prostitúcióban utazó szervezett bűnözést sejti a háttérben. Nem kizárt, hogy a gyerek túszul ejtésével a négy magyar az anyát akarta prostitúcióra kényszeríteni – mesélték el benyomásaikat a Corriere di Romagna helyi napilap újságírói is.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.