Lépéskényszerbe került a nukleáris hatalom

Változást hozott Barack Obama elnök a nukleáris fegyverzetkorlátozás és -leszerelés ügyében az amerikai külpolitikába.

Míg a Bush-kormányzat szerint az amerikai érdeket és biztonságot unilaterálisan lehet legjobban megőrizni, addig Obama felismerte, hogy a fegyverzetkorlátozás társasjáték: egyedül nem megy – mondta lapunknak N. Rózsa Erzsébet, a Magyar Külügyi Intézet főmunkatársa. Hozzátette: új lendületet adott a fegyverkorlátozásnak, hogy Obama tavalyi prágai beszéde hivatalosan visszahelyezte a napirendre az évtizedek óta zajló vitát. A vita 2007-ben kapott újabb lökést, amikor a Wall Street Journalban három volt amerikai külügyminiszter (Henry Kissinger, Wiliam Perry, George Schultz) és Sam Nunn szenátor írt cikket az atomfegyvermentes világ lehetőségéről. A nukleáris fegyverkorlátozás ügyében mozgalmas lesz a tavasz. A prágai aláírás után Obama a jövő héten tart magas szintű, nukleáris biztonsági találkozót, amely a nukleáris létesítmények, az anyagok tárolása védelmének megerősítésével foglalkozik. Májusban lesz az atomsorompó-egyezmény 187 országot számláló, ötévente esedékes felülvizsgálata.

– Várható volt, hogy a májusi atomsorompó-konferenciára már aláírt START-megállapodással érkezik az amerikai adminisztráció. Az atomsorompószerződés hatodik cikke kötelezi ugyanis az atomhatalmakat a jóhiszemű tárgyalások folytatására, a teljes leszerelés irányába – mondta N. Rózsa Erzsébet. Szerinte fontos elmozdulás az Obama által a minap bejelentett új amerikai nukleáris stratégia, amely talán a többi atomhatalmat is lépéskényszerbe hozza.

Az új amerikai stratégia kimondja, hogy az USA nukleáris fegyvereket csak szélsőséges körülmények között használ, és csak olyan országokkal szemben, amelyek megszegik az atomsorompó-egyezményt. A szakértő számára kérdés, hogy Obama itt miért emelte ki Észak-Koreát és Iránt, tekintve, hogy Phenjan már nem tagja az egyezménynek.

– Irán részese a szerződésnek, ezért folyamatosan nemzetközi ellenőrzés alatt van. S bár nemzetközi szankciók érvényesülnek Teheránnal szemben, eddig még senki sem mondta ki, hogy Irán megszegte volna a szerződést: közvetlen bizonyíték nincs rá – közölte N. Rózsa Erzsébet.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.