Zavargások Kirgizisztánban

Legalább huszonegy halálos áldozata, 180 sérültje van a szerdai ellenzéki megmozdulásoknak Kirgizisztánban, miután a rendfenntartók a biskeki kormányépület előtt összegyűlt ötezres tömeget próbálták feloszlatni.

A tüntetők a „hatalmat monopolizáló” Kurmanbek Bakijev államfő lemondását követelik, éppen úgy, ahogyan az öt évvel ezelőtti „tulipános forradalom” idején. Az orosz Interfax hírügynökség értesülései szerint életét vesztette az ötmilliós ország belügyminisztere, Moldomusza Kongantijev is, ám később ezt az értesülést cáfolták. A közép-ázsiai ország északi részén fekvő városban még kedden kezdődtek a megmozdulások, amikor a szociális követeléseikkel fellépő tüntetők megrohamozták a helyi adminisztráció épületét. A Ferghana.ru hírportál szerint a kormányfő helyettesét is elérték a támadók Talaszban: Akilbek Zsaparov fél szemét vesztve súlyos sérülésekkel kórházba került. Kora este kigyulladt a kirgiz főügyészség, a tüntetők pedig bejutottak a parlament épületébe is. Korábban elfoglalták az állami televíziót. Csütörtökig zárva tart az ország nemzetközi repülőtere is.

Bakijev mindeddig nem lépett a nyilvánosság elé, a hatóságok rendkívüli állapotot hirdettek ki. A 200 ezer négyzetkilométeres egykori szovjet köztársaság több városában is kaotikus állapotok alakultak ki, nem megerősített hírek szerint néhol a rendőrség a tüntetők oldalára állt. Éjszaka ellenzéki vezetőket tartóztattak le, köztük a 2009-es elnökválasztáson Bakijevvel szemben induló Almazbek Atambajev korábbi kormányfőt. A nyugati nyitás, a korrupció felszámolása és a gazdaság fellendítésének ígéretével hatalomra jutó Bakijevvel szem-

ben a tüntetőket elsősorban az életszínvonal további csökkenése vitte utcára: az év elején az elektromos áram lakossági ára nőtt jelentősen, miközben a munkanélküliség aránya hivatalosan is elérte a 18 százalékot. Emellett becslések szerint több mint félmillió kirgiz állampolgár vállal munkát Oroszországban, részben illegálisan. Eközben nem csökkent a korrupció sem, a Bakijev család befolyása pedig folyamatosan nőtt. Az ellenzék szerint az elnök a hatalom átadását készítette elő 32 éves fia, Makszim Bakijev számára.

Civil ruhás rendőr rugdal  egy kormányellenes tüntetőt
Civil ruhás rendőr rugdal egy kormányellenes tüntetőt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.