Távirati stílusban

Bíróság elé kerülhet Baltasar Garzón

Bíróság elé állítják Baltasar Garzón spanyol vizsgálóbírót (képünkön), mert a vád szerint visszaélt hivatali hatalmával a polgárháború és a Franco-diktatúra idején történt bűnök két évvel ezelőtti vizsgálata során. Az ország legismertebb bírája ellen szélsőjobboldali csoportok tettek panaszt. Szerintük Garzón szándékosan figyelmen kívül hagyta, hogy a parlament 1977-ben közkegyelemben részesítette a polgárháború (1936–1939) alatt és a Franco-diktatúra első éveiben történt bűncselekmények elkövetőit. (MTI)

Amerikai–kínai elnöki találkozó a jövő héten

Hu Csin-tao (Hu Jintao) kínai államelnök külön is tárgyalni fog Barack Obama amerikai elnökkel, amikor a jövő héten részt vesz a washingtoni nukleáris biztonsági csúcsértekezleten, és fel is szólal azon – jelentették be szerdán Pekingben. A kínai elnök Obama meghívására vesz részt a nukleáris biztonsági csúcsértekezleten. Ez lesz az első alkalom, hogy a kínai elnök egy nemzetközi fórumon ebben a kérdésben megnyilatkozik. (MTI)

Szadr az iraki miniszterelnök-jelöltek ellen

Muktada asz-Szadr radikális síita hitszónok híveinek többsége nem támogatja, hogy az iraki parlamenti választásokon legtöbb szavazatot kapott két jelölt bármelyikét is miniszterelnöknek nevezzék ki. Szadr mozgalmának szimpatizánsai Ibrahim al-Dzsaafari volt siíta miniszterelnököt támogatják, ami tovább növeli az iraki kormányalakítás körüli bizonytalanságot. (MTI)

A német adócsalási ügyön az állam nyert

A két évvel ezelőtti liechtensteini adócsalási botrány 626 millió euróval gyarapította a német államkasszát. A bochumi államügyészség szerdán nyilvánosságra hozott „végelszámolása” szerint ennyi folyt be az elkövetett adócsalást önkéntesen bevallók utólagos befizetéseiből, továbbá azokból a büntetésekből, amelyeket a bírósági úton felelősségre vont személyekre, köztük a német posta volt vezetőjére, Klaus Zumwinkelre róttak ki. (MTI)

Norvég püspök szexuális visszaélései

Beismerte egy kiskorúval szembeni egykori szexuális visszaéléseit egy német származású norvég püspök, aki tavaly lemondott e rangjáról, és azóta nem végez semmilyen lelkipásztori tevékenységet. A Vatikán már egy éve tud az ügyről. A ma 30 év körüli áldozat azóta kártérítést kapott az egyháztól. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.