Rendkívüli állapot Bangkokban

Rendkívüli állapotot hirdetett ki Bangkokra és néhány környező tartományra Abhiszit Vedzdzsadzsiva thaiföldi miniszterelnök a televízióban mondott szerdai beszédében. Ez volt a válasz arra, hogy a vörös ingesek – akik március 12. óta tüntetnek a fővárosban – első ízben erőszakhoz folyamodtak, és behatoltak a parlament épületébe.

Több képviselő az épület hátsó kijáratánál menekült el, illetve a kormány néhány tagját kommandósok helikopterrel szállították el. Végül a törvényhozás ellenzéki képviselőinek kérésére a behatolók távoztak a parlament épületéből.

A főleg vidékről érkezett vörös ingesek a 2006-os katonai puccsal a hatalomból eltávolított Thakszin Shinawatra híveinek számítanak. Tavaly már megakadályozták az ASEAN csúcstalálkozóját. Ezúttal is a negyedik hete tartó demonstrációjukkal a kormány lemondását és új választások kiírását próbálják kikényszeríteni. Március közepe óta a hétvégéken majd százezren tüntettek Bangkokban, ám a munkanapokon létszámuk 30 ezerre csökkent. Abhiszit kormányfő egy ízben hajlandó volt élő televíziós adásban tárgyalni a vörös ingesek vezetőivel, ám a találkozó nem hozott kompromiszszumot. A tüntetők kéthetes ultimátumot adtak a parlament feloszlatására, a miniszterelnök viszont csak az év végére hozná előre a jövőre esedékes választásokat. Válaszként a motorkerékpáros és teherautós tüntetők most vasárnaptól megszállták Bangkoknak a bevásárlóközpontjairól, szállodáiról ismert központi Ratchaprasong negyedét, érzékeny érvágást okozva a turizmusnak.

Arisman Pongruangrong, a vörös ingesek egyik hangadója „háború meghirdetésének” minősítette a rendkívüli állapot bejelentését, amely korlátozza a gyülekezési és egyéb szabadságjogokat, és felhatalmazást ad a hadseregnek a tüntetők feloszlatására. (A katonák 2008-ban nem alkalmaztak erőszakot, amikor az ellentábor, a sárga ingesek elfoglalták tíz napra Bangkok repülőtereit, kikényszerítve így a Thakszin-utódpárt vezette kormány bukását.) A vörös ingesek este bejelentették, hogy minden eddiginél nagyobb demonstrációt tartanak pénteken.

Abhiszit kormányfő letartóztatással fenyegette meg a mozgalom vezetőit, de azt ígérte: nem fognak erőszakot alkalmazni a tüntetőkkel szemben, mert a kormány célja a megbékélés.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.