Putyin ismerte be a sztálini bűnöket Katynban

Az oroszok talán első ízben kedd este tudták meg, mi is történt 1940 márciusában: ekkor mutatta be az állami kulturális televízió Andrzej Wajda Katyn című filmjét.

Hetven évvel a tömeggyilkosság után, Oroszország immár teljes mértékben elismerte: a lengyel tisztek és tisztviselők kivégzéséért egyértelműen az akkori Szovjetunió legfelsőbb vezetői a felelősek. A sztálini bűnök bevallása a legmagasabb szinten – egyfajta nemzeti megbékélés gesztusával történt meg. Tegnap Katynban Vlagyimir Putyin orosz kormányfő és Donald Tusk lengyel miniszterelnök együtt tisztelegtek az ott kivégzett lengyel foglyok és a sztálini terror korábban kivégzett áldozatai előtt. A két politikus közösen helyezte el egy felépítendő templom alapkövét. A ceremónia után a két kormányfő Szmolenszkba utazott, ahol az orosz–lengyel „nehéz kérdések” vegyes bizottságának tagjaival tárgyaltak. A katyni rémtett volt az orosz–lengyel viszony egyik ilyen legnehezebb megoldatlan ügye.

A lengyel tiszteket és tisztviselőket, akik 1939 szeptembere (ekkor támadta meg a náci Németország után a sztálini Szovjetunió Lengyelországot) után jutottak szovjet fogságba három táborban őrizték, és 1940. március 5-én a SZK(b)P politikai bizottsága hét tagjának utasítására az NKVD kivégezte őket. A tömegsírokat a nácik 1943-ban találták meg. A Szovjetunió a tömeggyilkosságot a németekre akarta hárítani, és a nürnbergi tervben háborús bűncselekménnyel és népirtással vádolta Németországot emiatt. A szovjet felelősséget végül Gorbacsov ismerte el.

A katyni begyógyulatlan seb a legutóbbi időkig zavarta az amúgy is „történelmileg terhelt” orosz–lengyel kapcsolatokat. A mostani gesztus egyfajta megkönnyebbülés a lengyeleknek, akiknek már nem kell tovább követelniük a bűnök beismerését. Hozzájárulhat az orosz társadalom konszolidációjához is, ahol a sztálinizmus öröksége megnehezíti a posztszovjet konszolidációt, és általában véve a modernizációt. Az, hogy Putyin mondta ki, hogy a tömegygyilkosság a szovjetek vétke, ezt a szakítást erősíti meg. Különösen azért fontos ez, mert a politikus eddig maga volt a szovjet–orosz történelem „megrágalmazása” elleni harc fő bajnoka. A „nehéz kérdések bizottságának” egyik tagja azt mondta a varsói GazetaWyborczának: „Katyn az orosz jövőért folyó harc eleme. Ha képtelenek vagyunk legyűrni a múlt örökségét, akkor ott rekedünk félúton a modernitás és a szovjet idők között.”

Putyin tiszteleg a kivégzett lengyel tisztek emléke előtt
Putyin tiszteleg a kivégzett lengyel tisztek emléke előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.