Medvegyev nem kért bocsánatot Pozsonyban

Közös nyilatkozat, valamint kilenc kormányközi, illetve cégek közötti gazdasági egyezség ünnepélyes aláírásával ért véget tegnap kora este az orosz elnök huszonnégy órás, hivatalos szlovákiai látogatása. Dmitrij Medvegyev és vendéglátója, Ivan Gasparovic pozsonyi államfő látta el kézjegyével az orosz–szlovák stratégiai partnerséget rögzítő dokumentumot, amelyben hangsúlyozzák, hogy a két országot a második világháború áldozatainak emléke és az a közös harc köti össze, amelyet a világégést kirobbantó erők ellen vívtak.

– A felek ezután is mindent megtesznek annak érdekében, hogy ne éledjenek fel a nacionalista és más gyűlölködő ideológiák régi és új formái. Fellépnek mindazok ellen, akik igyekeznek bagatellizálni a nácik és híveik bűneit – szögezték le. A dokumentumban nem említik az 1968-as, Csehszlovákia elleni katonai inváziót. Megbízható forrásaink szerint a pozsonyi diplomaták igyekeztek elérni, hogy legalább egy mondattal legyen utalás erre a megszállásra is, ám orosz partnereik ettől is elzárkóztak. Így csupán az a megállapítás került a nyilatkozatba, amely szerint a történelmi események minél tárgyilagosabb értékelése és magyarázata a szakértők, ebben az esetben a szlovák–orosz történészek alkotta vegyes bizottság feladata. A pozsonyi elnöki palota előtt több tüntető óriásplakátot feszített ki, „1968. augusztus 21. Bocsánatkérést!“ felirattal.

A nyilatkozat kiemeli Szlovákia szerepét az Európai Unió és az Oroszország közötti párbeszéd és együttműködés további elmélyítésében. – Szlovákia lehet az egyik olyan kapu, amelyen orosz partnereink még közelebb kerülhetnek az unióhoz – jelentette ki Ivan Gasparovic közös nemzetközi sajtótájékoztatójukon, amelyen csak az orosz és a szlovák köztévé egyegy munkatársa tehetett fel kérdést.

A megkötött szerződések alapján a két fél együttműködik a szervezett bűnözés, a kábítószer-csempészet, a terroristák elleni harcban, továbbá hadi technikájuk korszerűsítésében. A Tátra alatti Poprádon az orosz államvasutak megrendelésére kétezer tehervagont gyártanak az elkövetkező években. Moszkvai anyagi támogatással fejezik be a pozsonyi részecskegyorsító központ felépítését, amelyre Szlovákia eddig már 163 millió eurót költött. Az orosz TVEL társaság szállítja majd a fűtőelemeket a magyar határhoz közeli, mohi (Mochovce) atomerőmű harmadik és negyedik reaktorába is.

Az orosz és a szlovák elnök ugyancsak szerdán második világháborús veteránokat tüntetett ki, majd együtt koszorúzták meg az elesett szovjet katonák pozsonyi emlékművét. Dmitrij Medvegyev kora este Prágába repült, ahol ma amerikai partnerével, Barack Obamával tárgyal, majd a tervek szerint aláírják a stratégiai támadó fegyverek csökkentéséről rendelkező START-szerződést. Este pedig a prágai amerikai nagykövet rezidenciáján találkozik a visegrádi négyek vezetőivel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.