Kiszabadulna néhány EU-csúcs Brüsszelből

Ne csak Brüsszelben tartsanak EU-csúcsokat – javasolta Van Rompuy, az unió állandó (belga) elnöke. A premiert éppen a magyar soros elnökség rendezheti.

Jó döntés volt-e minden EU-csúcstalálkozót átköltöztetni Brüsszelbe? A tagországok ma is vitatják ezt a döntést, amelyet most mintha Herman Van Rompuy, az unió első állandó elnöke is megkérdőjelezne. „Kitűnő ötlet lenne, ha legalább egy nagy eseményt, például az Európai Tanácsot (hétköznapi nevén: az EU-csúcsot – A szerk.) a soros elnökséget ellátó tagállamban tartanák. Ez jelképezné, hogy Európa nemcsak Brüsszelből, hanem huszonhét országból áll” – közölte egy bécsi sajtóbeszélgetésen a belga politikus.

A tanács brüsszeli épülete
A tanács brüsszeli épülete

Emberi arcot adni az uniónak: Van Rompuy ezt már akkor is lényegesnek tartotta, amikor a februári EU-csúcs helyszínéül egy régi könyvtárépületet választott Brüsszelben. A kormányfők tanácskozásainak „kiszervezése” a legkülönfélébb külföldi helyszínekre azt üzenné az átlagpolgárnak, hogy az uniós ügyekről nem (csak) a brüsszeli elefántcsonttoronyban határoznak.

– Már most hallgatólagos megegyezés van Herman Van Rompuy kabinetjével, hogy 2011 első felében, a magyar elnökség alatt a keleti partnerségi csúcs helyszíne Magyarország lesz – mondta lapunknak Iván Gábor, a brüsszeli állandó EU-képviselet vezetője. (Ezen a találkozón az unió kormányfői mellett Azerbajdzsán, Fehéroroszország, Grúzia, Moldova, Örményország és Ukrajna vezetői vesznek majd részt.) Ám a magyarok egyelőre nem értelmezik úgy Van Rompuy szavait, hogy a „rendes” EU-csúcsok is átkerülnének a soros elnökséget betöltő országba; ezekből félévente rendszerint kettőt tartanak.

Noha a költségeket valóban csökkenti, hogy az uniós tanácskozásokat néhány éve ugyanott, a tanács brüszszeli épületében rendezik, „PR-szempontból” ez meglehetősen szerencsétlen kompromisszum. Az EU-csúcsok vendégül látása jó lehetőséget nyújt ugyanis a tagállamoknak a nemzeti sajátosságok megismertetésére, magyarán az országimázs-építésre. Ráadásul Brüsszelt mint állandó helyszínt nem anyagi okokból választották: a nizzai EU-alapszerződésről folyó alkudozásban (még 2000-ben) ezzel „fizették ki” a belgákat, akik cserébe lemondtak néhány képviselői helyről az Európai Parlamentben.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.