Ismeretlen arc, fenyegető veszély

Sámánok, hun legendák, Jézusig visszavezetett „ősi” mítoszok: Gregor Mayer jól ismeri ugyan Magyarországot, de az itteni szélsőjobboldalt övező politikai okkultizmus az osztrák újságírót is alaposan meglepte.

Mayer –Bernhard Odehnal osztrák újságíróval közösen – „Aufmarsch – Die rechte Gefahr aus Osteuropa” (Felvonulás –A jobboldali veszély Kelet-Európából) címmel riportkönyvet írt a Csehországban, Szlovákiában, Magyarországon, Horvátországban, Szerbiában és Bulgáriában működő szélsőjobboldali mozgalmakról. A nemrég megjelent, a Bécsben élő neves publicista, Paul Lendvai előszavával kísért mű komoly hiányt pótol a német nyelvterületen, ahol eddig senki sem szentelt átfogó elemzést Kelet-Európa eme „ismeretlen” arcának.

Míg nyugaton az újbarnák főleg az alsó társadalmi rétegekből verbuválnak, keleten a gyűlölködő-kirekesztő tanok terjesztői már a középosztályokig és az értelmiségi rétegekig is eljutottak. A „behatolásban” legmesszebb a Jobbik és a Magyar Gárda ért. Sikerükben komoly szerepet játszanak „történelemmegszállott”, az internetet ügyesen használó fiatal vezetőik, akik remek érzékkel építik ki a szélsőséges nacionalizmusra alapozó üzleti vállalkozásaikat – fejtegette lapunknak a Profil című osztrák magazint, illetve a dpa német hírügynökséget tudósító Mayer.

A délszláv térségben is sokat utazó, ötvenéves, grazi születésű újságíró szerint bármennyire is közösek az „ellenségek” – legyen szó a zsidókról, romákról, melegekről, Amerikáról vagy a globalizációról –, a soviniszta árkok túl mélyek ahhoz, hogy a különböző nemzetiségű szélsőjobb erők közösen lépjenek fel. Az újbarna mozgalmak mindenesetre komoly destabilizáló veszélyt jelentenek: a kisebbségek ellen szított gyűlöletkampányok, erőszakos akciók könynyen etnikai konfliktusokat gerjeszthetnek. –Mindez még megállítható, de most kell megállítani – hangoztatta végül Mayer.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.