Amerikai imám a célkeresztben

Engedélyezte az Obama-adminisztráció egy amerikai állampolgár likvidálását vagy elfogását – az úgynevezett terror elleni háború kezdete óta először.

A jemeni szülőktől Új-Mexikóban született radikális muszlim hitszónok, Anwar al-Awlaki e-mailen kapcsolatban állt Nidal Malik Hasszan őrnagygyal, aki 2009 őszén 13 embert ölt meg a Fort Hood-i katonai támaszponton, és feltehetően szintén támadásra buzdította azt a nigériai Umar Farouk Abdulmutallabot is, aki tavaly karácsonykor sikertelen kísérletet tett arra, hogy felrobbantson egy Amszterdamból Detroitba tartó repülőgépjáratot. Al-Awlaki jelenleg Jemenben bujkál feleségével és öt gyermekével, apja szerint 2009márciusa óta semmit nem tudni róla. A hitszónok Jemennek azon a részén él, ahol a kormánnyal elégedetlen törzsek menedéket nyújtanak az al-Kaidához hű harcosoknak, és kiképzéseket is tartanak. Al-Awlaki 2009 óta szerepel a legkeresettebb terroristák jemeni listáján is, de a kormányerőknek eddig nem sikerült elfogniuk. Jemenből különböző internetes oldalakon és közösségi fórumokon elsősorban a fiatal amerikai muszlimokat veszi célba beszédeivel, és Amerika-ellenes támadásokra buzdítja őket.

Az amerikai sajtó szerint a washingtoni kormányzat azért szánta el magát az eddigi terror elleni harcban precedens nélküli döntésre, mert hírszerzési források szerint al-Awlaki már nemcsak szóban támogatja a merényleteket, hanem aktívan részt is vesz terrorcselekmények kitervelésében az AlKaida az Arab-félszigeten nevű csoport tagjaként. Kedden Jane Harman, az amerikai képviselőház belbiztonsággal foglalkozó albizottságának elnöke úgy fogalmazott: „al-Awlaki az első számú terrorista, aki fenyegetést jelent az Egyesült államok számára”.

Al-Awlaki 1971-ben született. Szülei Jemenben látták meg a napvilágot. Apja mezőgazdasági tanulmányokat végzett és tanított is az Egyesült Államokban. A család 1978-ban visszatért Jemenbe, és 11 évig élt ott. Az idősebb al-Awlaki mezőgazdasági miniszterként is szolgált, és a szanaai egyetem rektora is volt. Al-Awlaki 1991-ben visszatért Coloradóba, hogy elvégezze a főiskolát. Teológiát nem tanult, imámként megélt népszerűsége a muszlimok között állítólag főleg angol anyanyelvének köszönhető.

A kilencvenes évek végén al-Awlakit lányok futtattása miatt kétszer is letartóztatták, ám megúszta a börtönt, miután bűnösnek vallotta magát. Ekkortájt az FBI is érdeklődött iránta: egy alapítvány, melynél alelnök volt, állítólag pénzt juttatott különböző radikális iszlám csoportoknak. A szeptember 11-i terrortámadásban részt vevő támadók közül ketten gyakran jártak abba a mecsetbe, ahol al-Awlaki imámként szolgált. A két férfi állítólag szellemi vezetőként tekintett rá. Az FBI azt gyanította, hogy al-Awlaki tudott a készülő merényletekről. A szövetségi nyomozó hivatal ezután is szemmel tartotta az imámot, de mielőtt elfoghatták volna, Jemenbe utazott.

Anwar al-Awlaki a Wikipedia honlapján
Anwar al-Awlaki a Wikipedia honlapján
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.