Obama nem fejleszt atomfegyvert

Jelentős váltást hajtott végre elődeihez képest Barack Obama az amerikai nukleáris stratégiában. Az elnök kedden ismertetett, de az aznapi sajtóban már közölt politikája értelmében az USA igazodik a XXI. századi hadviselés követelményeihez: az ellenség szerepét az egyes nagyhatalmak helyett „latorállamok” és terroristaszervezetek vették át.

- Az Egyesült Államok egyedülálló katonai hatalom. Ma a fő veszélyt a nukleáris terrorizmus, az aszimmetrikus hadviselés formái, a terrorizmus állami támogatása jelentik - mondta Obama a The New York Timesnak adott interjújában.

A stratégia, amelyet Robert Gates védelmi miniszter kedden a Pentagonban sajtótájékoztatón részletezett, először mondja ki: az Egyesült Államok akkor is lemond róla, hogy nukleáris fegyvert vessen be az ilyennel nem rendelkező és az atomsorompó-egyezmény rendelkezéseit is betartó országokkal szemben, ha azok biológiai vagy vegyi fegyverrel támadnak rá, esetleg bénító cybertámadást indítanak ellene a számítógépes hálózatokon. Ezeket a veszélyeket Washington konvencionális fegyverek kombinációjával is hárítani tudja a Fehér Ház szerint. Mindez viszont nem vonatkozik Iránra vagy Észak-Koreára, amelyek nem tartják be nemzetközi kötelezettségeiket; velük szemben továbbra is az a hivatalos politika: „minden lehetőség az asztalon van”. Igaz, utolsó lehetőségként az Egyesült Államok a nem atomhatalmakkal szemben is hagy magának egy kiskaput. – Minden eszközt megtartok, amelyek szükségesek ahhoz, hogy biztosítsam az amerikai nép biztonságát – mondta Obama.

Az elnök ugyanakkor a NATO-ban zajló egyeztetésektől tette függővé, hogy országa kivonja-e Európából mintegy kétszáz taktikai nukleáris fegyverét. Ehhez komoly orosz érdek fűződne, de nemrég több európai NATO-tagország is felvetette a kivonásukat. Az USA nem dolgozik viszont tovább új nukleáris arzenál kifejlesztésén; e vitában Gates a rövidebbet húzta most. A Fehér Ház hónapokat késlekedő álláspontja így is mintegy 150 értekezlet eredményeképp született meg.

Mindez abba a folyamatba, az atomfegyvermentes világra való törekvés jegyében tett erőfeszítések sorába illeszkedik, amelyet Obama egy éve Prágában hirdetett meg. Még ezen a héten ugyanott írja alá Dmitrij Medvegyev orosz elnökkel a START I-et felváltó új leszerelési szerződést. A jövő héten 47 állam vezetőit várják Washingtonba a globális atomcsúcsra; ennyi vendéget amerikai elnök az ENSZ megalapítása óta nem fogadott egyszerre. Májusban esedékes az atomsorompó-egyezmény felülvizsgálati konferenciája, a Fehér Ház pedig a kongresszusban erőlteti a nukleáris kísérleteket megtiltó átfogó atomcsendegyezmény ratifikációját.

Barack Obama
Barack Obama
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.