Ellenzéki megmozdulás Kirgizisztánban

– A belbiztonsági erők fellépésének köszönhetően Kirgizisztán északnyugati tartományi központjában, Talasz városban „a helyzet teljességgel ellenőrzés alá került” – állította tegnap este a fővárosban, Biskekben Danyijar Uszenov miniszterelnök. Mint fogalmazott: Talaszban kísérlet történt a helyi kormányzat épületének elfoglalására és „alternatív tartományi irányító szervek megválasztására”. A helyszínre küldött erősítéssel a rendőrség kényszerintézkedéseket foganatosított, így könnygázt is bevetett az Ata Meken (Szülőföld) Párt elnökhelyettese, Bolot Sernyijazov által felhergelt tüntetőkkel szemben.

Ellenzéki források szerint a nap folyamán több ezren vonultak Talasz tartományi székhelyének kormányzati épületéhez, ahol új ügyvezető kormányzót neveztek ki. A tüntetők egy része később a tartományi belügyi igazgatósághoz ment, miután elterjedt, hogy a rendőrség őrizetbe vette az Ata Meken említett vezetőjét. A Reutersnek telefonon a kormányzati hivatalból nyilatkozók délután még azt közölték, hogy fogva tartják Besjen Bolotbekov kormányzót, ám este a kirgiz belügyminiszter bejelentette, a rendőrség az épület ostromakor a kormányzót kiszabadította.

A talaszimegmozdulásra azt követően került sor, hogy az ellenzék – a szerintük korrupt és tekintélyelvi módszerekkel irányító – Kurmanbek Bakijev elnök elleni tüntetésekre szólította fel az ország lakosságát. Pedig Bakijev elnökségét öt éve éppen az ellenzéki erők „tulipános forradalmának” köszönhette: az akkori népi felkelés megdöntötte a Szovjetunió felbomlását követően önállóvá vált közép-ázsiai köztársaságban Aszkar Akajev másfél évtizedes hatalmát. Nincs kizárva, hogy az ellenzéket felbátorította Ban Ki Mun ENSZ-főtitkár, aki három napja vizitelt Biskekben, s a kirgiz vezetést az emberi jogok tiszteletben tartására szólította fel.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.