'Senki sem fog sírni, amikor kivonulnak Irakból'

Sem az al-Kaida, sem Irán nem fenyegeti már Irakot alapjaiban – derült ki a dr. Ali Allawi volt miniszterrel folytatott beszélgetésünkből.

– A demokrácia egyelőre gyenge gyökereket eresztett Irakban. Még sok idő és erőfeszítés kell ahhoz, hogy jól beágyazott demokráciáról beszélhessünk –mondta lapunknak dr.AliAbdul-Amir Allawi, aki kereskedelmi és honvédelmi miniszter volt az Ideiglenes Iraki Kormányzó Tanácsban 2003-ban és 2004-ben, majd pénzügyminiszter az iraki átmeneti kormányban 2006-ban. Dr. Allawi John Shattuck, a Közép-európai Egyetem (CEU) meghívására érkezett Budapestre. – Irakban a nyugatitól eltérő, tradicionális legitimációs és hatalmi rendszerek léteznek. Időbe telik, míg az intézmények, a jogállamiság szét nem feszíti ezeket rendszereket. Az iraki demokrácia – az indiaihoz hasonlóan – tradicionális erőcentrumok működése mellett a választások tiszteletben tartásán alapul majd – mondta dr. Allawi, aki jelenleg a Princetown és az Oxford Egyetem vendégprofesszora. Elismerte, hogy unokatestvérének, a márciusi parlamenti választásokon győztes párttömörülést vezető Ijad Allawinak nem lesz könnyű dolga a kormánykoalíció megalakításával. – A felszín mögött ugyanis továbbra is felekezeti alapon oszlik meg a hatalom – közölte dr. Allawi.

Az Irak előtt álló legnagyobb kihívások között említette a professzor Kurdisztán határainak meghatározását, illetve annak eldöntését, hogy milyen mértékben rendelkezzenek a kurdok az olajbevételek felett. Az iraki szakértő szerint mindkét probléma enyhíthető a koalíciós tárgyalások során. A másik nagy kihívás a hatékony kormányzás. Dr. Allawi szerint egyelőre a kormány képtelen menedzselni az országot a biztonsági ügyeken kívül, hiszen a régi, diktatúrából örökölt struktúrák reformja elmaradt, „egyszerűen lefejezték a rendszert”.

– Akik átvették a hatalmat, azok saját érdekeik szerint használják az intézményeket, következmények, szankciók nélkül.

Dr. Allawi szerint Barack Obama elnök az eredeti terv szerint a jövő év végéig kivonhatja a harcoló csapatokat. Úgy véli, Amerika már nem tudja közvetlenül befolyásolni az iraki politikai szereplőket, az erőszakot pedig az iraki biztonsági erők is kordában tudják tartani, ha nem is tudják felszámolni –vélekedik dr. Allawi.

Mint mondja, az amerikai csapaterősítés („surge”) nélkülözhetetlen volt az erőszak viszszaszorításában. Ám az is közrejátszott a sikerben, hogy a felkelők társadalmi bázisa egyre apadt, hogy a jobb amerikai hírszerzés miatt több felkelő vezetőt likvidáltak, hogy pénzzel sikerült fontos vezetőket meghódítani, és nem utolsósorban, hogy az állam elkezdte kiépíteni saját biztonsági erejét. Dr. Allawi szerint nem lehet úgy nemzetet építeni, ahogy az ame ri kaiak próbálták. – Nem volt szisztematikus politika a régi rend feloszlatására és egy új politikai kultúra bevezetésére, ahogy mondjuk a második világháború után történt Németországban és Japánban. Inkább előremenekültek – mondta a professzor.

– Az amerikaiak nem hagynak maguk mögött sok jóindulatot az irakiakban. Irakban ma például nincs Amerika-barát párt. Senki sem fog sírni, amikor kivonulnak – mondta a volt miniszter.

Dr. Ali Allawi
Dr. Ali Allawi
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.