Vita és szolidaritás a római húsvéton

A kettősség húsvétja volt az idei Rómában. Péntek este a Colosseumnál és vasárnap a Szent Péter téren közel százezres tömeg tapsolta XVI. Benedeket. –Viva il Papa! – kiáltották az olaszok. A németek leginkább húsvétvasárnapi beszéde alatt éltették az egyházfőt, amikor a zuhogó esőben a tömeg a bazilikától egészen az Angyalvárig megtöltötte az utcákat.

Üzenetében az egyházfő végleges békét sürgetett a Közel-Keleten, megemlékezett az Irakban szenvedő és a Pakisztánban hitükért mártírhalált halt keresztényekről, szólt a földrengés sújtotta Haitihoz és Chiléhez, a békére és fejlődésre vágyó Afrikához. Igazságra és testvéri segítségre épített gazdasági rendszert szorgalmazott a világ vezetőitől, az élet védelmét hangoztatta a halál kultúrájával szemben. A Rómának és a világnak adott urbi et orbi áldás előtt a pápa 65 nyelven – köztük magyarul – adta hírül Krisztus feltámadását.

A papok által elkövetett szexuális zaklatás vádjai azonban bélyeget nyomtak a sűrű program miatt is igen fáradtnak látszó, 83 éves pápa vezette szertartásokra. Nagypénteken a The New York Times újabb, az arizoniai Tucson egyházmegyében a hetvenes években történt pedofíliaügyet húzott elő: a szentszéki szóvivő, Federico Lombardi az utóbbi hetek gyakorlatát követve most is azonnal cáfolt. Hasonlóan gyors volt az elhatárolódás a pápai prédikátor Raniero Cantalamessa nagypénteki kijelentéseitől. A Szent Péter-bazilikában a pápa előtt beszélő kapucinus pap egy zsidó barátjától kapott levelet idézte: „a személyes felelősségnek a közösségre való áthárítása a legszégyenletesebb antiszemitizmusra emlékeztet”. Lombardi kétszer is leszögezte, hogy Cantalamessa szavai nem a vatikáni álláspontot képviselik. A nemzetközi zsidó közösség tiltakozására Cantalamessa az olasz sajtóban kért bocsánatot.

A pápát januárban a zsinagógában fogadó római főrabbi, Riccardo Di Segni alkalmatlannak tartotta Cantalamessa hasonlatát a keresztény és a zsidó húsvét egybeesése miatt is. „Itt az ideje, hogy a Vatikán elismerje: nem tud kommunikálni!” – írta a Corriere della Serában a pápai életrajzíró, Vittorio Messori.

Információs űrre panaszkodtak a pápa szavait leső külföldi tudósítók is, akik XVI. Benedektől határozott kijelentést vártak. Az egyházfőt övező tömegben negatív kommentárokra vadászó újságírók is üres kézzel távoztak. Naivitás arra várni, hogy az egyházfő egyedi esetekről a homíliákban beszéljen. Valójában a pápa nem hallgatott: „Jézus, mikor szidalmazták, a szidalmat nem viszonozta” – mondta múlt csütörtökön az egyházfő. Az egyház keresztútjáról beszélt nagypénteken. A mély válságban felületes toldozás-foldozás helyett „exodust” sürgetett vasárnap, lelkierkölcsi megváltással.

Precedens nélküli volt, hogy a vasárnapi szentmise kezdetén a bíborosi kollégiumot vezető Angelo Sodano, II. János Pál egykori szentszéki államtitkára, a világ 3000 egyházkerülete és 400 ezer papja nevében szolidaritásáról biztosította XVI. Benedeket. „Isten népe, az egyház önnel van, szentatya, ne hagyja magát befolyásolni a pillanatnyi szóbeszédtől” – mondta a bíboros.

XVI. Benedek a zarándokok tömege előtt
XVI. Benedek a zarándokok tömege előtt
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.