Véget vetnének az örökösödési káosznak

Hosszadalmas pereskedés, lefordítandó dokumentumok tömegei és egekbe szökő ügyvédi költségek várnak arra, aki határokon átnyúló örökösödési ügyben igyekszik bizonyítani az igazát. Sokan fel is adják a küzdelmet, és inkább lemondanak az örökségről. Az ilyen ügyek száma egyre magasabb: becslések szerint évente 450 ezer határokon átnyúló hagyatéki ügy zajlik az Európai Unióban – az ezekben érintett vagyon értéke 123 milliárd euró.

Az Európai Bizottság múlt ősszel beterjesztett javaslata véget vetne a jogi zűrzavarnak, és elkerülhető lenne, hogy két EU-tagország két bírósága egymásnak ellentmondó ítéletet hozzon ugyanazon ügyben. Bevezetné az Európai Örökösödési Tanúsítványt is, amelyet minden tagállam elismerne, így az örökösök egyszerűen bizonyíthatnák a jogosultságukat. A jelenlegi, tagállamok által kiadott bizonyítványokat nem minden országban ismerik el.

A szabályozás értelmében az örökösödési ügyben annak a tagországnak a törvényei irányadók, amelyben az elhunyt utoljára lakott – akkor is, ha a hagyaték egy része más tagállamban van. Ám ha valaki nem abban a tagállamban tölti idejét, amelynek állampolgára (például a nyugdíjaséveit valamely déli országban kívánja lelélni), akkor rendelkezhet úgy, hogy annak az országnak a törvényei határozzák meg az örökösödést, amelynek állampolgára, függetlenül attól, hogy éppen hol él. Az uniós szabályozás tehát nem írná felül a nemzeti örökösödési törvényeket, és bizonyos fokig választási lehetőséget is adna a végrendeletet írónak.

Csakhogy Nagy-Britannia máris közölte: ebben a formában nem vezeti be a szabályozást. Aggályosnak tartja ugyanis, hogy tizenkét tagállamban az örökösödési törvények lehetővé teszik, hogy az örökösök bizonyos feltételek esetén visszaköveteljenek olyan tulajdont, amelyet az elhunyt még életében elajándékozott. Nagy-Britanniában ez nem lehetséges, de az új EU-szabályozás szerintük ezt sértené. Annak alapján akár brit földet vagy ingatlant viszszakövetelhetne egy örökös, a francia vagy spanyol törvények alapján.

Sokan inkább lemondanak a hagyatékról
Sokan inkább lemondanak a hagyatékról
Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.