Nem fizet már New York a 'jó' szegényeknek

A brooklyni Janice Dudley több mint 7600 dollárt, azaz csaknem másfél millió forintot kasszírozott az elmúlt két évben. Hogy mivel? Rendesen járatta 16 éves lányát az iskolába, aki ráadásul még jól is tanult. Sőt az orvosi ellenőrzésekre is becsülettel elvitte.

A talált pénzek korának hamarosan vége: New York városa augusztustól felszámolja azt a hároméves, kísérleti – és országosan is egyedülálló – programot, amelynek keretében ösztönzőként 14 millió dollárt fizettek ki eddig szegény – és, mint Dudley-ék esetében is –négyötödrészt csonka családoknak.

A „fordított díjszabás” most még ilyen: a rendszeres fogorvosi vizsgálat jutalma száz dollár, a gyerek rendszeres iskoláztatása havi 25–50 dollár, míg az emelt szintű középiskolai versenyvizsga letétele 600 dollárt hoz a konyhára. Ám, mint a The New York Times a minap megírta, a metropolist irányító Bloombergadminisztráció nem tervezi az egyébként 40 millió dollár magántámogatásból beindított program meghosszabbítását. Ennek fő oka: a jutalmazó rendszer nem váltotta be a hozzá fűzött reményeket.

A felső középiskolában az egyébként is jó előmenetelű gyerekek ugyan még kevesebbet lógtak, és javítottak a teszteredményeiken is, de minden más csoportban – így az általános és alsó középiskolások tömegeinél – nem jutottak ötről a hatra a diákok. A programból öszszesen 2400 család profitált, de a kiadások arányai sem éppen optimálisan alakultak. Az ösztönzőknél jóval többet, összesen 20 millió dollárt fordítottak működési és kutatási költségekre. Egy utolsó esélyt még ad magának New York: három évig még figyelemmel kísérik a kísérletbe bevont családok magatartását, és 2013-ban döntenek arról, hogy végleg lehúzzák-e a rolót.

A „fekete, afrikai amerikai vagy néger” választási lehetőséget jelölte meg az amerikai népszámlálási kérdőíven a Fehér Ház lakója. Barack Obama döntésének a kevert bőrszínűek hovatartozása és identitáskeresése szempontjából van elsősorban lehetősége. Mint ismert, az elnök apja kenyai ösztöndíjas egyetemista volt az Egyesült Államokban – tehát nem rabszolgák leszármazottja –, anyja pedig fehér amerikai. Obama a „fehér” kockába is jelölhetett volna, de beírhatta volna azt is: „egyéb” vagy „vegyes származású”. (Sz. L. L.)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.