Milliomosok és adósok

Karel Schwarzenberg volt cseh külügyminiszter, a TOP 09 párt elnöke a leggazdagabb, Milos Zeman exkormányfő és Petr Necas pedig a legkevésbé tehetős prágai politikus.

A legnagyobb példányszámú cseh napilap, a Mladá Fronta Dnes húsvét előtt a jelentősebb cseh politikai pártok elnökeinek vagyoni helyzetéről, havi bevételeikről, megtakarított pénzükről és esetleges adósságaikról érdeklődött. Talán a közelgő parlamenti választások, netán a javuló közmorál miatt egyetlen megkérdezett személy sem utasította vissza a választ. Nem úgy, mint két évvel ezelőtt, amikor Jirí Paroubek, a cseh szocdemek (CSSD) elnöke felháborodva kérte ki magának, hogy bárki is a zsebében turkáljon.

A válaszok alapján a tavaly alakult, s jelenleg nyolckilenc százalékos támogatottsággal rendelkező TOP 09 elnöke, Karel Schwarzenberg a leggazdagabb cseh politikus. A főherceg több tucat vár és kastély, Dél-Csehországban 4 ezer hektár szántó, számos telek és más ingatlan tulajdonosa. Ezeken kívül Bajorországban 83 hektárnyi erdőt, Ausztriában pedig 18 hektár szántót birtokol. A turisták által is felkapott, dél-csehországi orlíki várat nemrég a fiának ajándékozta. Bankszámláin saját bevallása szerint 9,2 millió korona (hozzávetőleg 92 millió forint) található. – Engem aztán senki sem tud korrumpálni! –közölte az újságíróval.

Hozzá képest szerényebb a többi megkérdezett anyagi helyzete. Jirí Paroubek képviselőként havi 90 900 koronát keres. Pártelnöki fizetéséről évekkel ezelőtt lemondott. Tavaly vált el, 900 ezer korona megtakarított pénze maradt. Petr Necas – aki az elmúlt héten váltotta a Polgári Demokrata Párt (ODS) elnöki posztján – ugyancsak törleszti a vidéki családi házukra felvett jelzáloghitelt, Prágában pedig 13 ezer koronáért bérel egy lakást. Havi bevétele 91 ezer korona. Valamivel jobb a kommunisták (KSCM) elnökének anyagi helyzete, aki parlamenti képviselőként csaknem százezret keres, s ezen kívül saját ügyvédi irodát is működtet.

Milos Zeman exkormányfőt, a nemrég alapított, s ugyancsak a parlamentbe igyekvő Polgári Jogok Pártjának (SPO) elnökét – ahogy elmondta – sosem érdekelte a pénz.

– Jelenleg a 13 500 koronás nyugdíjamból élek, két életrajzi könyvem eladásából hárommillió korona bevételem származott, amelyből leányom külföldi egyetemi tanulmányait, s prágai bérelt lakásom költségeit fedezem. Nem tartom tisztességes dolognak, ha a magánszemély vagy az állam adósságba veri magát. Máig ehhez tartom magam – válaszolta a cseh közélet egyik fenegyereke.

A felmérés egyik érdekessége, hogy Karel Schwarzenbergen kívül az elmúlt két évben – legalábbis a válaszok alapján – senki sem tollasodott meg, sőt néhány politikus vagyona – többnyire a válásaik miatt –megcsappant.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.