Diplomáciai nagyüzemre készül Prága

Hivatalosan ugyan még nem véglegesítették Barak Obama és Dmitrij Medvegyev jövő csütörtöki prágai programját, de a cseh lapok már tudni vélik az újabb amerikai–orosz csúcstalálkozó legfontosabb részleteit. Érdeklődésünkre ezeket az értesüléseket Filip Kanda, a cseh külügyminiszter szóvivője nem cáfolta.

A www.aktualne.cz internetes portál szerint az orosz elnök szerdán, április 7-én este érkezik a cseh fővárosba Pozsonyból, kétnapos hivatalos szlovákiai látogatásának befejezte után. Még aznap este fogadja őt Václav Klaus államfő, aki másnap találkozik az amerikai elnökkel is. Barack Obama különgépe az eddigi tervek szerint csütörtök reggel száll le a cseh fővárosban, ahol délelőtt orosz partnerével a START-szerződést tekintik át és a toldalékokról egyeztetnek, amelyek a végrehajtás műszaki feltételeit rögzítik. A díszebéd után ünnepélyes keretek között írják alá a stratégiai támadófegyverek csökkentéséről rendelkező dokumentumot.

Ezután a két elnök ismét tárgyalóasztalhoz ül, s elsősorban az atomfegyverek további elterjedésének megakadályozásáról, valamint az iráni helyzetről egyeztet. Este Barack Obama a prágai amerikai nagykövet rezidenciáján találkozik a visegrádi négyek kormányfőivel – köztük Bajnai Gordon magyar miniszterelnökkel –, továbbá a balti államok, valamint a balkáni országok (Románia, Bulgária, Szlovénia és Horvátország) vezető politikusaival. Cseh diplomáciai források szerint az amerikai elnök ezen a megbeszélésen is hangsúlyozni kívánja, hogy az Egyesült Államok továbbra is stratégiai partnerének tekinti e térségek országait, nem áldozza fel Kelet-Közép-Európát az Oroszországhoz fűződő kapcsolatainak javítása érdekében. Az esti informális találkozón szó lesz a Lengyelországba, Csehországba, legújabban pedig Romániába tervezett rakétavédelmi pajzsról is.

Prágában példátlan biztonsági intézkedéseket vezetnek be. Már kedd estétől lezárják a Hradzsin teret, szerdától pedig jelentős forgalmi korlátozások lesznek. A cseh főváros légterét Gripenek és más katonai repülőgépek ellenőrzik majd. Csütörtökön több órán keresztül szünetel a forgalom a prágaruzynei repülőtéren.

Oroszország a hadászati támadófegyverek csökkentéséről szóló START III.-szerződés aláírásakor külön nyilatkozatot tesz, amelyben rögzíti: bármikor felmondhatja a szerződést, ha a globális amerikai rakétapajzs fejlesztése akár mennyiségileg, akár minőségileg olyan mértéket ölt, hogy az már fenyegeti Oroszország nemzetbiztonságát – közölte pénteken Moszkvában Szergej Prihogyko elnöki tanácsadó. (MTI)

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.