Saját embert is beáldoz a Boriszov-projekt

A jobboldali bolgár kormány egyetlen témára, az elszámoltatásra épít.

Bulgáriában már nem is pártokban, hanem projektekben gondolkodnak a választók. A médiában is azt hallani, hogy a legutóbbi választásokat a „Bojko Boriszov-projekt” nyerte meg, nem pedig a GERB (Polgárok Bulgária Európai Fejlődéséért) – mondta lapunknak Blagoveszta Csolova. A bolgár politológus szerint a tavaly nyáron hivatalba lépett kormányfő legfontosabb választási ígérete (a győzelmet jelentő projekt) a korrupt politikusok elszámoltatása volt, ezért most minden erejével azon van, hogy ezt valóra is váltsa.

Mint arról lapunkban is beszámoltunk, a szófi ai államügyészség tizenhárom minisztérium százötven ügyében indít(ott) eljárást. Ezekben közhivatalnokok mellett a korábbi szocialista kormány miniszterei is érintettek. Vizsgálat indult a török kisebbségi párt vezetője, Ahmed Dogan ellen is. A politikai káoszt fokozta, hogy korrupció vádjával vád alá helyezték Boriszov egészségügyi miniszterét, Bozsidar Nanevet is, aki azonnal lemondott tisztségéről.

– A 2006-ban alakult GERB-nek új politikai szereplőként találnia kellett valamit, amivel „eladhatta” a pártot a választóknak. A korrupt politikusok elszámoltatása pedig népszerű téma Bulgáriában – mutatott rá a politológus. Az elemző szerint Boriszov mindezzel csupán a hosszú távú stratégia hiányát próbálta kendőzni. – A populista pártokra jellemző, hogy ha nincs programjuk, akkor keresnek egy ellenséget – magyarázta.

Amióta az egykori tűzoltó, rendőr és magántestőr kormányra került, folyamatosan csökken a népszerűsége. Éppen ezért igyekszik fenntartani azt a képet, hogy mindenáron kiirtja a korrupciót, még ha saját minisztereit is kell ezért feláldoznia. Fél szemmel mindig a közvélemény-kutatásokat figyeli, és gyakran hozza döntéseit ennek alapján – mondta Csolova. Az elmúlt évtized bolgár politikai viharainak és Boriszov sikerének hátterében egyaránt az áll, hogy a bolgár választók kiábrándultak a teljes politikai elitből – véli a szakértő. Ez kedvez a populistáknak és az elszámoltatást ígérő új pártoknak. Az új formációknak legtöbbször nincs kiforrott programjuk, lényegében egyetlen „üzenettel” tudnak hatalomra kerülni, s éppen ezért nehezen is tudnak ebben a pozícióban megmaradni.

Csolova szerint Boriszov esetében sem tudni, sikerüle hosszú távon meggyőznie a választókat. – A pártja még azt sem tisztázta, hogy jobb- vagy baloldali, liberális vagy szocialista programot képzel-e el hosszú távon – tette hozzá.

A közélet megtisztítása alapvetően pozitív lépés, de probléma, hogy a korrupciós ügyek kivizsgálására szeptemberben létrehozott parlamenti bizottság kizárólag Boriszov politikai ellenfelei ügyeivel foglalkozik. Politikai számítás állhat amögött is, hogy a GERB egy parlamenti impeachmentindítvánnyal megpróbálta elmozdítani a szocialista párti államfőt, Georgi Parvanovot.

– Régi keletű ellenségeskedés ez, de hozzájárulhatot a támadáshoz, hogy a pletykák szerint Parvanov 2011-ben, elnöki mandátumának lejárta után új baloldali pártot alapítana – mondta az elemző.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.