Mentőakció a volt KGB-ssel

Az angol futball és ingatlanpiac után a médiában is megjelent az orosz tőke. Az ingyenes délutáni lap, az Evening Standard után a The Independentet vásárolta meg a Lebegyev család.

Májustól, azaz a parlamenti választások után valósággá válik a régóta rebesgetett hír, hogy –az egykor a szovjet nagykövetségen KGB-ügynökként dolgozó – Alekszandr Lebegyev, valamint fia, Jevgenyij Lebegyev a londoni Evening Standard után országos napilappal gazdagítják brit sajtóportfóliójukat. A dúsgazdag oroszoknak nem kellett mélyre nyúlniuk a zsebükbe, hogy kifizessék a The Independent és annak vasárnapi testvére, a The Independenton Sunday jelképes, mindössze egyfontos vételárát. Sőt a közel negyedszázados múltra visszatekintő lap korábbi tulajdonosa, a sajtóvállakozásba 1998 óta több millió fontot fektető Tony O Reilly és családja még egy jelentős, 9,25 millió fontos „hozománnyal” is vonzóbbá kívánta tenni a kivásárlást.

Az Independent News & Media csoport azzal is elősegítette az üzletet, hogy magára vállalta a nyomdai munkálatokat végző Trinity Mirror-csoportnak járó kártérítést, amenynyiben Lebegyevék felmondanák a 2015-ig érvényes szerződést. Minden esetleges nyereség az új tulajdonos bankszámlájára folyna majd be, bár hoszszabb távon egy nonprofit médiaszervezetet hoznának létre. A feltételes mód azért indokolt, mert a 183 ezres példányszámú napilap és hétvégi változata együttesen 12 millió fontos veszteséggel zárta az elmúlt évet. Mindez természetesen eltörpül a Rupert Murdoch amerikai-ausztrál sajtócézár érdekeltségébe tartozó The Times és a The Sunday Times 87,7 millió fontos deficitjéhez képest. Nem nehéz felismerni a furcsa egybeesést, hogy az Independentcsomag ugyanannyiért kelt el, amennyit júniustól naponta kér majd a Murdoch-konszern, ha egy olvasó a Times vagy a Sunday Times világhálós változatára kíván rákattintani.

A nevéhez híven egyetlen párthoz sem közel álló, ugyanakkor a környezet, a világpolitika és Kelet-Európa iránt különös érdeklődést tanúsító Independenttel rokonszenvező olvasókat Alekszandr Lebegyev azzal próbálta megnyugtatni, hogy ő a tényfeltáró újságírás, az átláthatóságot támogató kampányok és a nemzetközi korrupció elleni fellépés híve. A kétmilliárd dolláros vagyonnal rendelkező, ötvenéves üzletember fő érdekeltsége, a National Reserve Corporation a többi között a bankszektorba és ipari vállalatokba fektetett be. Jelentős részesedéssel bír az Aeroflot légitársaságban, valamint az Iljusin repülőgépgyártó cégben. A család oroszországi lapjának, a Novaja Gazetának a volt szovjet pártfőtitkár és államelnök, Mihail Gorbacsov a társtulajdonosa.

Az angol média alapvetően rokonszenvvel fogadta, hogy a KGB-ügynökből üzletemberré vált Lebegyev megjelent az országos napilapok sokat szenvedő piacán. Többen azt találgatják, hogy az új tulajdonosok – az emelkedő hirdetési bevételeket produkáló Evening Standardhez hasonlóan – a The Independent is átállítanák ingyenes terjesztésére. Az immár egyetlen londoni délutáni lapnak számító Evening Standardet 1,4 millióan, főleg a tömegközlekedéssel utazók olvassák.

 

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.