Medvegyev a dagesztáni robbantás helyszínén

Huszonnégy órával a kettős merénylet után a dagesztáni Kizljarba utazott az orosz elnök, ahol az öngyilkos terroristák akciója tizenkét ember életét oltotta ki.

A kihelyezett ülésen Dmitrij Medvegyevnek adott beszámolójában a Szövetségi Biztonsági Szolgálat (FSZB) igazgatója elmondta: név szerint ismertek a kizljari és a hétfői, 39 halálos áldozatot követelő moszkvai metrómerénylet szervezői. Alekszandr Bortnyikov nevek említése nélkül letartóztatásokról is szólt. Ez megfelelt az elnök és Vlagyimir Putyin kormányfő szerdai kijelentésének, miszerint a két támadás mögött „azonos erők állnak”.

A sajtóban a Nyomozati Hatóságra (SZK) hivatkozva információk jelentek meg a két moszkvai öngyilkos merénylőről: e szerint mindketten tavaly likvidált terroristák özvegyei voltak, egyikük Dagesztánból, másikuk a csecsenföldi Gudermeszből. Utóbbi esetében azonban a csecsen hatóságok kétlik, hogy a 20 éves nő valóban a szüleitől tavaly elköltözött Marha Usztarhanova volna, akit a köztársaságban eltűnt személyként tartanak nyilván. Az SZK szerint az öngyilkos merénylők Kizljaron keresztül érkeztek Moszkvába a Luzsnyiki végállomásra, busszal hajnali két óra körül, annak a 30 éves férfinak a kíséretében, akit fantomkép alapján szintén köröznek. A busz vezetőjét kihallgatták.

A másfél napos utat ismerő sofőrök szerint azonban kevéssé valószínű, hogy a két nő már ekkor bombával felvértezve utazott volna, ahogyan azt a hatóságok állítják. Az útvonalon rendszeresek az ellenőrzések, és a csomagokat átvizsgálják a végállomáson is. Néhány szemtanú azonban emlékezni vélt a karcsúságuk ellenére „furcsa testalkatú”, kabátba burkolózó későbbi merénylőkre.

Korai lenne azonban arra számítani, hogy a letartóztatások és az elkövetők megnevezése után közel vannak a hatóságok a felderítéshez. A terrortámadások után rendszeresen felmerül egy-egy elkövető neve. Gyakran olyan személy, akit a terrorellenes harc jegyében frissen likvidáltak az orosz erők az észak-kaukázusi térségben – mint például a március 2-án megölt Szaid Burjatszkij –, vagy olyan személy, akinek a létezésével kapcsolatban is kétsége van a sajtónak: ilyen az orosz Pavel Koszolapov, aki a hatóságok szerint Doku Umarov csecsen szeparatista vezető jobbkeze.

Medvegyev váratlan dagesztáni útja és ottani kemény kijelentései – amelyek szerint „tőrszúrásokkal kell megsemmisíteni” a terroristákat – már a 2012-es elnökválasztásra való készülődést is jelenti, megpróbálván átvenni a kezdeményezést a sokak szerint újabb elnöki mandátumra készülő Putyin kormányfőtől, aki szintén meglehetősen aktív szerepet vállal a szigorú intézkedések elrendelésében.

Moszkvában hétfő óta több ízben is volt hamis bombariadó. A fővárosi kórházakban csütörtökön 88 olyan személyt kezeltek, akik a hétfői merényletekben sérültek meg.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.