Brüsszeli metró: a homofóbia melegágya

Elmenekültek a melegségük miatt rájuk váró meghurcoltatás elől – menedéket találtak Belgiumban, ahol utolérte őket arab testvéreik gyűlölete: a brüsszeli metróban jól megverték őket. Yahia és Ramzi története tanulságokkal teli.

Az algériai Yahia és a palesztin Ramzi békésen utazott a minap a brüsszeli metrón, amikor három fiatal marokkói megtámadta őket. Előbb szóváltás kerekedett, majd az egyik marokkói ütlegelni kezdte a húszéves Ramzit, aki fején és arcán megsérült, később kórházi kezelésre szorult. Ám ahogy megállt a szerelvény, és kinyíltak az ajtók, a két barát futásnak eredt, menekülésüket a „szemét buzik” kiáltás és a „kinyírunk benneteket” fenyegetés kísérte. Az állomásról kiérve buszra akartak szállni, de a sofőr a vérző Ramzit látva leparancsolta őket a járműről. A rendőrségen feljelentést tettek, a nyomozók most a térfigyelő kamerák felvételeit vizsgálják.

De kiderült, hogy nem ez volt az első eset. Yahia szintén algériai szomszédja is sértő kijelentéseket engedett meg magának vele szemben. S a metróban egy más alkalommal egy ugyancsak marokkói fiatal inzultálta az algériait.

A két homoszexuális fiú azért kapott menedéket Belgiumban, mert hazájukban meghurcolhatnák őket nemi vonzódásuk miatt. A homofóbia elől menekültek – és homofóbiát találtak ott is, ahol azt hitték, szabadon és békében élhetnek. Yahia, akit Algírban is halálosan megfenyegettek, döbbenten áll az események előtt, a támadások sokkolták mint hívő muzulmánt is. A Korán, mondja Yahia, senkit sem jogosít fel az ilyen erőszakos cselekedetekre.

– Nem gyűlölök senkit, de az arab közösségnek ez a magatartása nagyon nyugtalanító. Szabadon akarok mozogni, mint arab és mint meleg – hangoztatja. Az egyetemista Ramzi pedig szomorúan megjegyzi: „A gyűlölet elől menekültem, nem szeretnék itt újra találkozni vele.”

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.