Bajnait is Prágába hívta Obama

Értesüléseink szerint a jövő héten – csupán néhány nappal a választások előtt – Prágában találkozik Bajnai Gordon kormányfő és Barack Obama amerikai elnök. Mint ismeretes, Obama és Dmitrij Medvegyev orosz elnök április 8-án a cseh fővárosban írja alá az új START-szerződést.

A CTK cseh hírügynökség diplomáciai forrásokra hivatkozva azt írta, hogy nem kizárt: az amerikai államfő az eredetileg tervezettnél valamivel hoszszabb időt tölt Prágában, hogy a leszerelési szerződés aláírásán kívül közép-európai országok vezetőivel is találkozzon. A megbeszéléseken biztosítaná őket arról, hogy az amerikai–orosz kapcsolatok javulása nem történik a térségbeli országok kárára. Roman Prorok cseh kormányszóvivő a találkozók tényét sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta,mondván, „az amerikai elnök prágai programját még csak most állítják öszsze”. A közép-európaiak meghívásának hátterében egyes források szerint az állhat, hogy Washingtonban úgy látják: a visegrádi együttműködés az utóbbi egy évben látványosan megerősödött, aminek jele a nemrég Budapesten elfogadott energiabiztonsági megállapodás is.

Lapunk úgy tudja, hogy Bajnai Gordon magyar kormányfőt már meghívták az amerikai elnökkel való találkozóra. Ám ezt kérdésünkre a kormányszóvivő sem megerősíteni, sem cáfolni nem kívánta.

Top cikkek
Érdemes elolvasni
1
Vélemény
NOL Piactér

Tisztelt Olvasó!

A nol.hu a továbbiakban archívumként működik, a tartalma nem frissül, és az egyes írások nem kommentelhetőek.

Mediaworks Hungary Zrt.